Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE) a fost notificată ieri cu privire la apariția unui focar de bluetongue, serotipul 4, într-o gospodărie din localitatea Bumbești Pitic, Gorj. Zece vite din exploatație au fost susceptibile de boală din data de 27 noiembrie 2020, dar confirmarea laboratorului a venit în data de 6 ianuarie doar pentru o vită.
“Focarul a fost confirmat în cadrul supravegherii active efectuate asupra animalelor eșantionate în perioada 27 – 30 noiembrie 2020. Inițial, un număr mare de animale au ieșit pozitive în urma testelor serologice și PCR efectuate în decembrie 2020. Pentru a confirma aceste rezultate, s-a efectuat re-testarea animalelor. Rezultatele pozitive au fost confirmate în data de 6 ianuarie 2021. Unitatea din Bumbești Pitic este situată în zona de control de 20 km în jurul unui focar depistat anteriopr, din din județul Vâlcea”, se arată în raportarea OIE.
Amintim că, după o perioadă de aproximativ 5 ani (ultimul caz a fost notificat în ianuarie 2016) în care România nu s-a mai confruntat cu virusul bluetongue (limbii albastre), la data de 2.09.2020 s-a confirmat un prim focar în județul Vâlcea, într-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești. „La data de 02.09.2020, un caz singular de limbă albastră a fost confirmat pe baza suspiciunii clinice la un berbec, din 241 de animale aflate într-o curte din Turcești, județul Vâlcea. Au fost testate 63 de animale (60 de ovine și 3 bovine), iar infecția a fost confirmată de testul RT-PCR în timp real la un singur animal”, anunța atunci Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE).
De asemenea, potrivit ANSVSA, în exploatația în cauză au fost impuse restricții privind circulația animalelor, precum și toate măsurile specifice privind controlul bolii.
În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4.
Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla).