„Dacă astăzi faci cu Interregio trei ore de la Cluj la Oradea cu trenul, după finalizarea proiectului, care înseamnă octombrie 2024, după cum am văzut graficul de execuţie, vei face o oră şi 45 de minute până la Oradea”, a spus luni Emil Boc la ZiuadeCluj.
Boc a menţionat că proiectul de care ferată are finanţare europeană asigurată, spre deosebire de autostrada până la graniţa cu Ungaria, pentru care România „nu are încă toţi banii pregătiţi acolo” şi va depinde de susţinerea de la buget.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, la Cluj Napoca, că unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură feroviară este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor şi a semnat un acord cu primarii din Cluj Napoca, Oradea şi Arad privind susţinerea proiectului în valoare de 7,3 miliarde de lei.
„Este o zi importantă pentru Ministerul Transporturilor. Împreună cu primarii şi directorii CFR Infrastructură şi Companiei de Drumuri am reuşit să depăşim mai multe obstacole în calea implementării unor proiecte majore de infrastructură din Regiunea de Nord-Vest. Am avut o întâlnire de lucru cu primarii din Cluj Napoca, Oradea şi Arad cu care am parcurs proiecte de investiţii. Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură feroviară, un proiect major, este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Am semnat un acord de implementare a acestui proiect cu cei trei primari, care să oblige toată părţile interesate să se încadreze în termenele asumate”, a precizat Lucian Bode.
El spus că această cale ferată va duce la decongestionarea traficului de la Curtici, unde trec zilnic 1.200 de garnituri de tren de marfă.
„Dacia-Renault şi Ford mi-au cerut să rezolvăm problema de la Curtici, pentru că stau trenurile zeci de ore să treacă graniţa în Ungaria din diverse motive. După electrificarea căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, vom avea cea de-a doua poartă de ieşire spre Vest”, a menţionat Lucian Bode.
Proiectul este în valoare de 7,3 miliarde de lei, din fonduri europene.
Proiectul prevede reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor pe o distanţă de 166 de km, electrificarea liniei pe 160 de km şi realizarea unei căi ferate duble pe 88 de km.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-a întâlnit, vineri, cu trei primari din „Alianţa Vestului” – Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Călin Bibarţ (Arad), precum şi cu fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă.