Boc: Proiectul MAI este doar unul tehnic, care poate fi modificat
„Este un proiect tehnic propus spre dezbatere publică și care comportă multiple modificări, iar dacă va fi susținut de coaliție, va fi promovat, dacă nu, nu. Are la bază două argumente, și anume necesitatea ca în 2012 să nu pierdem întreg anul cu dispute electorale, ba locale în primavară, ba generale în toamnă, și pentru a se face și o anumită economie de ordinul câtorva zeci de milioane euro în privința costurilor acestor alegeri, propunîndu-se să fie organizate la o singură dată”, a spus Boc duminică, la postul public de televiziune, citat de Mediafax.
El a amintit că, în 1996, deși alegerile locale trebuia organizate în luna februarie, scrutinul a avut loc în mai-iunie și a rămas ca regulă de organizare pentru această perioadă fără nicio dispută publică, chiar dacă în 1992 aceleași alegeri au fost organizate în februarie.
„Ideea era ca aceste alegeri să se comaseze în toamnă, analiza va fi făcută în continuare în coaliție și dacă va exista suport politic, va fi promovată. Este vorba doar de comasarea tehnică a alegerilor”, a spus Boc.
Premierul a adăugat că dorește să transmită un apel public către liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, pentru ca aceștia să susțină revizuirea Constituției pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
„Domnii Ponta si Antonescu nu pot să se sustragă de la ceea ce românii au votat și să se prefacă că acest subiect nu există. Încă o dată le cer public să susțină acum în Parlament, pentru că proiectul revizuirii Constituției este pe rol, trecerea la Parlamentul unicameral. Comasarea alegerilor este un subiect de natură tehnică, dar Parlamentul unicameral este o temă aflată acum pe agenda Parlamentului și cei doi lideri politici, dacă au responsabilitate în fața românilor, trebuie să vină și să susțină alături de noi revizuirea Constituției. Numai cu două treimi se poate face revizuirea Constituției”, a spus Boc.
Proiectul MAI de comasare a alegerilor in 2012 mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.
Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.