Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a semnat contractul având ca obiect „Contractul de prestări servicii de întocmire documentații cadastrale și rapoarte de evaluare pentru imobilele afectate de coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică ,,Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea Mihăiești – Suplacu de Barcău, km 0+000 – km 80+054, pe teritoriul localităților Sânpaul din județul Cluj și localităților Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Românași, Treznea, Zalău, Meseseni de Jos, Crasna, Boghiș, Nușfalău, Ip și Marca din județul Sălaj”.
Ofertantul declarat căștigător al acestei proceduri de achiziție publică este Asocierea CORNEL & CORNEL TOPOEXIM S.R.L. – GEOTER PROIECT S.R.L. – THEOTOP S.R.L. – C.I. GHEORGHE SIMONA FLORINA – S.C.A. M.S. DUMITRASCU ȘI ASOCIATII.
Valoarea contractului este de 4.800.540 de lei fără TVA, finanțarea fiind din Fonduri Europene Nerambursabile.
Cât privește durata contractului, aceasta este de 30 de luni de la data semnării lui, a precizat șeful Transporturilor.
Potrivit lui, Autostrada Transilvania are la această dată 110 kilometri aflați în lucru. De asemenea, în ianuarie este termenul de depunere a ofertelor pentru tronsoanele Poarta Sălajului – Nuşfalău (41 de kilometri), cu tunelul Meseș, şi Surplacu de Barcău – Chiribiş (26 de kilometri).
„Practic, peste doar câteva săptămâni, vom putea spune că Autostrada Transilvania a intrat în linie dreaptă, pe un drum ireversibil al construcției ei, cu toate proiectele licitate, cu toate contractele semnate. Astfel, la sfârşitul următorilor patru ani ne propunem ca 160 de kilometri din Autostrada Transilvania să fie daţi în trafic”, a conchis oficialul de la Transporturi.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 7 decembrie licitația pentru proiectarea și execuția lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania. Construcția ultimului tronson de autostradă rămas de licitat între Tg Mureș și granița cu Ungaria depășește 500 de milioane de lei.
Amintim că lotul Biharia – Borș de la graniță, construit de orădenii de la Trameco, a fost dat în trafic anul acesta. Lotul Chiribiș – Biharia este contractat tot cu orădenii de la Trameco, din grupul Selina. De asemenea, în septembrie a fost semnat contractul pentru lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău cu turcii de la Nurol Insaat.
În octombrie, a fost scos la licitație tronsonul de 41 de km Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, care include și Tunelul Meseș.
Tot anul acesta, tronsoanele Nădășelu – Mihăiești – Zimbor – Poarta Sălajului au fost contractate cu firmele lui Dorinel Umbrărescu. Lotul Gilău – Nădășelu, construit tot de Umbrărescu, se află în trafic, precum și tronsonul de la Câmpia Turzii la Gilău, realizat de americanii de la Bechtel.
De asemenea, din cele cinci loturi cuprinse între Câmpia Turzii și Târgu Mureș, loturile Iernut – Chețani (Astaldi), Ogra – Iernut (Geiger) și Ungheni – Ogra (Strabag) au fost date în trafic. Au mai rămas de finalizat loturile de la capete, respectiv Chețani – Câmpia Turzii (Straco) și Târgu Mureș – Ungheni (Strabag).