Boeing a lansat un video al unui zbor de încercare care arată că avionul său de pasageri (PAV) se ridică, planează pentru scrut timp înainte de a efectua o aterizare controlată.
„Într-un an, am avansat de la un design conceptual la un prototip de zbor”, a declarat Greg Hyslop, șeful departamentului de tehnologie Boeing, într-un comunicat de presă.
În luna mai a anului trecut, Uber a dezvăluit planurile sale pentru serviciul de taxi aerian şi a prezentat un avion concept.
Zborul de test care a avut loc în Manassas, Virginia, (SUA) nu a durat mult și nu a inclus un zbor cu deplasare înainte. Boeing, de asemenea, nu a testat modul în care PAV tranzitează între ridicarea verticală și zborul înainte. Prototipul PAV este alimentat cu baterii și va avea o autonomie pentru o distanță de 80 de kilometri.
Boeing se află într-o cursă cu producătorii tradiționali de aviație, precum și cu firmele de tehnologie și startup-uri pentru a dezvolta taxiuri aeriene autonome. Textron, subsidiara companiei Bell care are o lungă istorie în construcţia de elicoptere, lucrează, de asemenea, la dezvoltarea vehiculelor aeriene fără pilot care, teoretic, vor transporta oamenii pe distanțe scurte în orașe. Atât Boeing, cât și Bell colaborează cu Uber, pentru a pune bazele unui serviciu de taxi aerian numit Uber Air.
Între timp, rivalii Boeing, compania franceză Airbus și start-ul german Volocopter își dezvoltă propriile prototipuri de taxiurie aeriene.
Întrebarea firească este când vor trece aceste vehicule de la zboruri de testare la transportul oamenilor pentru zboruri scurte? Uber vizează o lansare a Uber Air până în 2023, însă analiştii care au studiat această nouă industrie cred că ar putea dura mult mai mult timp.
„Vom dezvălui potențialul pieței de mobilitate aeriene din mediul urban”, a declarat Steve Nordlund, vicepreședinte și director general al Boeing NeXt, filiala gigantului aerospațial care dezvoltă taxiuri aeriene autonome.