Boeing le cere furnizorilor săi să prezinte documentele privind achizițiile de titan din China începând cu 2014, în cadrul anchetei sale privind folosirea de piese contrafăcute

Boeing le cere furnizorilor să dezvăluie datele începând din anul 2014 cu privire la achizițiile a de titan chinezesc pentru piesele livrate, potrivit unei scrisori analizate de Reuters, într-o perioadă în care producătorul american de avioane american își extinde ancheta privind folosirea de documente false care autentificau metalul folosit în construirea de avioane comerciale.
Cristian Negrei - sâm, 27 iul. 2024, 12:26
Boeing le cere furnizorilor săi să prezinte documentele privind achizițiile de titan din China începând cu 2014, în cadrul anchetei sale privind folosirea de piese contrafăcute

Autoritățile de reglementare au declarat în iunie că investighează dacă au fost folosite documente false sau incorecte pentru a identifica autenticitatea titanului folosit pentru piesele unor avioane Boeing și Airbus.

Airbus a declarat că colaborează cu autoritățile și investighează lipsa trasabilității adecvate care afectează un număr mic de piese din titan primite de la furnizori pentru construirea unor avioane model A220, A320 și A350, precizează Reuters.

Rapoartele privind documentele falsificate au ridicat inițial îngrijorări cu privire la integritatea structurală a unor aeronave, dar producătorii de avioane și furnizorii spun că a fost folosit aliajul de titan corect și că produsele lor sunt sigure. Traseele documentelor sunt critice în aviație, unde autoritățile de reglementare insistă asupra unei documentații clare, chiar și pentru modificări minore de producție, pentru a se asigura că avioanele sunt sigure.

„În interesul respectării depline, extindem acum sfera solicitării noastre”, a scris Boeing în scrisoarea trimisă la mijlocul lunii iulie furnizorilor care solicită detalii până pe 9 august.

Nu este clar de ce Boeing le cere furnizorilor să furnizeze înregistrări pentru achizițiile de titan din China, care datează de un deceniu. Deși impactul problemei la nivel de industrie este extrem de limitat pentru Boeing, compania a spus că „va continua să lucreze cu furnizorii noștri pentru a se asigura că fiecare piesă din titan este documentată în mod corespunzător”.

Rezistența și greutatea redusă a titanului de calitate aerospațială îl fac ideal pentru componentele care suportă cele mai grele sarcini, cum ar fi piesele de motor și trenul de aterizare pentru avioanele mari. Oferta de titan a fost strânsă din cauza cererii de avioane și pentru că națiunile occidentale caută alternative la metale cumpărate din Rusia și China.

Boeing a fost supravegheat tot anul după explozia în aer a unui panou de ușă pe un aparat nou 737 MAX 9 în data de 5 ianuarie, care lăsat o gaură mare în fuselaj. Documentele necesare care detaliază îndepărtarea acelei piese cheie pentru reparații nu au fost găsite și Boeing consideră că nu au fost realizate niciodată.

Anul trecut, producătorul de motoare cu reacție CFM International a dezvăluit că mii de componente ale motorului său ar fi putut fi vândute cu documentație falsificată de un distribuitor britanic.

Joe Buccino, purtătorul de cuvânt al furnizorului Boeing Spirit AeroSystems, a declarat că firma pe care o reprezintă va respecta scrisoarea producătorului de avioane, și pe care Boeing a confirmat-o.

„Conformitatea cu documentația este esențială în industria aviației”, a spus Buccino.

Administrația Federală a Aviației (FAA) a declarat că ancheta este în desfășurare. Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii la întrebările adresate de Reuters.

Boeing a cerut furnizorilor în luna februarie să dezvăluie dacă au făcut achiziții de metal prin distribuitorul Titanium International Group (TIG) începând din ianuarie 2019.

În iunie, New York Times a raportat că TIG a observat că materialul arăta diferit de materialele anterioare și a stabilit că documentele care însoțesc titanul păreau neautentice.

De atunci, producătorul de avioane a cerut lanțului său de aprovizionare să confirme că documentele lor sunt legitime, după ce compania a revizuit certificatele de conformitate din China nerecunoscute ca fiind autentice de către producătorul chinez original.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...