Boeing: Până în 2036 vor fi vândute avioane în valoare de peste 6.000 de miliarde de dolari
Potrivit celor mai recente prognoze ale Boeing, companiile aeriene din întreaga lume vor avea nevoie de 41.030 de noi avioane în valoare de 6.050 miliarde de dolari până în 2036, în creştere faţă de 39.620 de noi avioane cât estima în urmă cu un an.
‘Prognozăm o dublare a flotei de avioane la nivel mondial până în 2036’, a declarat vicepreşedintele de marketing de la Boeing, Randy Tinseth, cu ocazia Salonului Aeronautic de la Bourget.
Aceste prognoze sunt similare cu cele venite de la concurentul european Airbus, care recent şi-a îmbunătăţit cu 6% estimările şi mizează pe 35.000 de noi avioane, cu o valoare de 5.300 de miliarde de dolari, vândute în următorii 20 de ani. Cifra avansată de Boeing este mai mare decât cea oferită de Airbus deoarece producătorul american ia în calcul avioanele cu cel puţin 90 de locuri, în timp ce calculele Airbus includ doar avioanele cu cel puţin 100 de locuri.
Grupul american preconizează că 29.530 de noi avioane monoculoar, precum Boeing 737 sau Airbus A320, vor fi livrate în următorii 20 de ani, cu 5% mai mult decât estima anul trecut. În schimb, Boeing şi-a revizuit în jos estimările referitoare la cererea mondială pentru avioane de marfă, până la 920 de avioane, cu un procent mai puţin decât estima anterior. Motivul revizuirii este faptul că în prezent o mare parte din transportul aerian de marfă se realizează mai degrabă prin intermediului avioanelor de pasageri de mari dimensiuni decât prin intermediul avioanelor de marfă.
Într-o decizie simbolică, Boeing a renunţat să mai facă estimări cu privire la vânzările de avioane de dimensiuni mari, precum Boeing 747-8 şi Airbus A380. Producătorul american prognozează că transportatorii aerieni vor utiliza avioane cu două motoare mai eficiente pentru zborurile pe distanţe lungi. ‘Nu vedem o cerere mare pentru avioane de dimensiuni mari în viitor’, a apreciat Randy Tinseth.
Comparativ, anul trecut Boeing estima că un număr de 530 de avioane de mari dimensiuni vor fi livrate la nivel mondial în următoarele două decenii.
De asemenea, când vine vorba despre creşterea traficului aerian în următorii 20 de ani, Boeing şi-a revizuit în jos estimările până la 4,7% de la 4,8% cât estima anterior, în condiţiile în care ritmul de creştere înregistrat de China încetineşte, chiar dacă rămâne mai mare de 6% pe an.