BofA: Ungaria are o piaţă de capital de evitat, una dintre cele mai riscante din lume
„Din cauza celor mai recente măsuri care au dus la majoriarea taxelor, dar şi din alte motive, povestea investiţiilor pe piaţa de capital din Ungaria poate lua sfârşit. Cu toate acestea, mulţi investitori rămân optimişti şi nu realizează că dacă situaţia nu se va îmbunătăţi în timp util Ungaria poate demonstra de ce este probabil una dintre cele mai riscante pieţe din lume”, se arată într-o notă a analiştilor BofA/ML, în care ţara este descrisă drept „o piaţă de evitat”.
O altă notă, publicată de Raffaella Tenconi, economist la BofA/ML în Londra, a redus estimarea privind evoluţia economiei ungare în 2013 de la o creştere de 0,8% la o contracţie de 0,3%.
Tenconi consideră că Ungaria nu îşi permite riscul să nu încheie un acord cu FMI şi UE şi a subliniat faptul că cu cât va întârzia acest acord cu atât mai mult nu va reuşi să transmită încredere.
Potrivit analiştilor, semnarea acordului cu FMI şi Uniunea Europeană va stabiliza pieţele dar este improbabil să modifice perspectiva de creştere, dacă autorităţile nu vor demonstra că cele mai dificile probleme economice au fost depăşite.
Între factorii negativi menţionaţi de Tenconi pentru atractivitatea pieţei ungare de capital se numără măsurile de instituţionalizare a nivelului ridicat al taxelor, în sectoare precum cel energetic şi bancar, care iniţial au avut statul excepţional.
Un alt factor negativ este excluderea acţiunilor Gedeon Richter din indicele MSCI pentru pieţele emergente, astfel că Ungaria mai are o pondere de numai 0,2% în acest indice, prin intermediul titlurilor a trei companii.