Între 2011 şi 2023, averea japonezilor bogaţi şi superbogaţi s-a dublat, şi, respectiv, s-a triplat, în timp ce activele deţinute de mase, responsabile pentru aproximativ 80% din gospodăriile din Japonia, au crescut cu doar 42,2%, scrie Agerpres.
Sporirea disparităţilor reflectă câştigurile de pe pieţele bursiere, de care în general beneficiază cei cu averi mai mari. De asemenea, deprecierea yenului în 2023 a majorat valoarea activelor străine deţinute de japonezii bogaţi, conform NRI.
De la finalul lui 2011 până la finalul lui 2023, indicele principal Topix al Bursei de la Tokyo s-a triplat, sprijinit de politicile economice adoptate de fostul premier Shinzo Abe, începând din 2012.
Deşi următorii lideri, inclusiv Fumio Kishida, au cerut sprijin pentru clasa de mijloc şi o mai bună distribuţie a efectelor creşterii, datele arată că în Japonia politicile din ultimul deceniu au fost mai mult în favoarea bogaţilor decât a majorităţii cetăţenilor. Salariile reale au crescut în doar trei din perioada 2010 şi 2023.
În 2023, cele mai bogate 3% din gospodăriile din Japonia deţineau 26% din activele nete ale din gospodăriile ţării.
Gospodăriile bogate din Japonia sunt cele care au active nete cu o valoare cuprinsă între 100 şi 500 milioane de yeni, iar cei superbogaţi deţin peste 500 milioane de yeni. În ultimii ani a crescut semnificativ ponderea gospodăriilor din Japonia care s-au îmbogăţit în mod neaşteptat, se arată în raportul NRI.