I-am întrebat aşadar pe mai mulţi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri români un singur lucru: „Cum pot să fac un milion de euro”. Mai jos puteţi vedea, integral, raspunsurile lor exact aşa cum au fost date, dar şi în ce stare se află ei acum vizavi de lege.
Ioan Niculae, industria chimică, agricultură, turism (Locul 2 în Top Capital 300 cei mai bogaţi români în 2014)
„Ca să faceţi un milion de euro ar trebui să vă gândiţi cam în ce domeniu să investiţi anul acesta. Până acum un an, dacă întrebai pe cineva unde trebuie să bagi bani îţi zicea imobiliare, ceea ce s-a dovedit o treabă falsă…Părerea mea că singurele afaceri care merită începute sunt cele din domeniul producţiei. Produceţi un cui, un pantof, o bere. Dar să produceţi ceva. Poate milionul nu va veni imediat, dar va veni în mod cert. Dacă faceţi pantofi, nu trebuie să fiţi cel mai bun pantofar, dar trebuie să ştiţi cât costă materia primă pe care o băgaţi în acel pantof, cât vă costă munca. Dar mai întâi trebuie să-l luaţi de la piaţă să vedeţi cu cât puteţi să-l vindeţi.
Mai trebuie să aveţi şi o bancă bună ceea ce, din păcate, în România nu există. Nici una. Băncile sunt mai mult case de schimb valutar şi în nici un caz bănci. Sunt un fel de case de ajutor reciproc ale băncii naţionale şi ale Guvernului„.
Status actual: Închis. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Ioan Niculae, pe 2 aprilie 2015, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.
Ovidiu Tender, industria grea, industria petrolieră (locul 6)
„Eu nu ştiu cum. Eu mi-aş dori să faceţi muncind . Noi(bogătaşii români – n.r.) am fost beneficiarii unei conjuncturi unice în ultimii 80-90 de ani, iar asta este, cred, explicaţia faptului că am reuşit să acumulăm într-un timp foarte scurt avere. Într-o economie normală sau într-o normalitate către care tindem şi noi, eu cred că nu se poate. Numai având inspiraţie care să poată să-ţi genereze un venit important.”
Status actual: Pe 8 iunie 2015, omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul RAFO-Carom.
Gigi Becali, investitor în imobiliare şi fotbal (locul 13)
„Acum? Păi da, poţi să faci dacă-I găseşti pe jos, îi câştigi la loto sau îi furi. Sau poate-ăi fi genial, să inventezi ceva dar şi atunci îţi fură altul ideea şi face el banii. Nu merge bă să faci bani dacă pleci de la zero.”
Status actual: Eliberat condiţionat. Gigi Becali a avut de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni, fiind condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, dupa condamnări în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării hoţilor care i-au furat maşina.
Adrian Porumboiu, Agricultura, (locul 23)
(Râde copios) „Eu ştiu ce să zic?…eu le ştiu pe astea cu pământul. Dar cred că poţi să faci bani dacă ai o fermă. Problema e că trebuie măcar 100.000 de euro ca să faci un milion de euro. Cu suta de mii de euro poţi să-ţi cumperi cam o sută de hectare de teren agricol. Milionul de euro poţi să-l faci din primul an dacă şi vremea ţine cu tine sau poţi să-l faci după mai mulţi ani.”
Status actual: OK.
Viorel Micula, patron European Drinks (locul 37)
„Eeee, astea-s întrebări? Nu ştiu….prin muncă şi foarte multă transpiraţie. Poate şi prin politică, dar eu nu mă pricep foarte bine la asta. Trebuie să alegi domeniul în care te pricepi cel mai bine.”
Status actual: OK.
Sorin Ovidiu Vântu, investitor în diverse (locul 157)
„În conjunctura actuală puteţi face un milion de euro dacă aveţi două milioane de euro ca să pierdeţi un milion şi să rămâneţi cu unul(râde)…Eu nu mai jonglez de mult cu asemenea cifre. Dar acum, în 2010, un tânăr nu poate să facă un milion de euro din muncă cinstită. Tu, de când lucrezi, ce ai făcut? (Îi răspund)…..Ei, vezi?! Eu unul am avut şi noroc cu anul 1990. Toţi românii au avut noroc atunci.”
Status actual: Eliberat condiţionat. Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2014, de la doi ani de inchisoare cu executare în dosarul în care era acuzat de favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa.
Dan Şucu, proprietar Mobexepert (locul 54)
„Chiar nu ştiu cum. Asta e întrebarea pe care mi-o pune şi fiică-mea şi nu ştiu ce să-i răspund. Competenţele mele sunt limitate la domeniul în care activez şi eu ştiu doar cum să fac ca să nu pierd bani.”
Status actual: OK.
Culiţă Tărâţă, cel mai mare latifundiar al ţării (Decedat)
„Foarte greu. Şi cei care-l au, trebuie să facă eforturi deosebite ca să-l întreţină. Crezul meu este pământul şi am încredere desăvârşită că se pot face bani repede doar în domeniul ăsta, deşi când faci un profit de 10% te aşezi şi pupi pământul. Mai greu e să începi pentru că băncile nu prea ajută economia, trebuie să ai ceva în spate, iar dacă laşi garanţie un teren ţi-l estimează de cinci ori mai ieftin decât e în realitate. Sincer să fiu, dacă aş pierde acum toţi banii, nu cred că aş mai putea să fac un milion de euro.”