Bogdan Cheța, director achiziții KFC și Pizza Hut: Am reușit să contractăm aproape tot necesarul de ulei pentru 2023, de la furnizori externi
În fiecare zi, în biroul lui Bogdan Cheța, directorul supply chain în cadrul Sphera Group, compania care operează în franciză restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, ajunge cel puțin un furnizor. Vor să renegocieze prețurile, iar o parte dintre ei o fac în urma unor calcule minuțios documentate în timp ce alții vin pe principiu „să mă acopăr pe cât mai mult timp”. Din estimările lui Cheța, din cei peste 400 de furnizori cu care lucrează, nu există nici măcar unul cu care să nu fi rediscutat prețurile măcar de două ori anul acesta.
“Toate creșterile pe care le-am avut anul acesta, cu excepția băuturilor, sunt double digit (peste 10% n.red.). (…) În toate negocierile de preț stăm să analizăm punctual ce a crescut, ne uităm la punctul de referință și în ce măsură creșterea se regăsește în produsul sau serviciul respectivului furnizor. Încercăm să izolăm componenta aceasta de panică sau de acoperire pe care o folosesc unii. (…) Mi-ar plăcea ca toată lumea să aibă o abordare responsabilă asupra costurilor. Pentru că daca toată lumea are comportament inflaționist, nu facem decât să rostogolim bulgărele, iar la un moment dat va scădea puternic consumul”, a povestit pentru Economica managerul Sphera.
De altfel, Cheța își ghidează activitatea de negociator pornind de la două premise: toate contractele, inclusiv cele de valoare mică, trebuie analizate și odată ce furnizorul a ajuns la un punct de preț pe care l-ai acceptat, foate greu îl mai dai înapoi.
Cu toate acestea, echipa sa a reuși în această periodă inclusiv reduceri consistente de preț. “Când vezi că scade puțin (prețul la nivel internațional etc.) nu poți să te duci la furnizori să îi ceri bani, dar dacă vezi că trendul ascendent s-a mai domolit și se potolește pentru două-trei luni, poți merge din nou la masă cu el”, este de părere acesta.
În această perioadă, ocaziile de a micșora prețul de achiziție sunt însă extrem de rare.
Costul materiilor prime a crescut cu 3-4 puncte procentuale în costul total
Costul materiilor prime a crescut anul acesta, în medie, cu 30-40%. În consecință, în cazul Sphera, ponderea materiilor prime în costul total al produselor a crescut cu 3-4 puncte procentuale, ceea ce este „enorm”, spune managerul care vorbește despre o componentă inflaționistă generală și una dată de fiecare industrie în parte.
Dacă le luăm pe rând, în cazul celor mai importante materii prime folosite în lanțurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell s-au înregistrat următoarele scumpiri. La carnea de pui, creșterea de preț față de perioada similară a anului trecut era la 1 octombrie de 48-50%, iar tendința este de stabilizare. La lactate, creșterea este de 44%, dar aici majoritatea scumpirilor urmează să vină. „Nu este încă vârful icebergului în cazul lactatelor. O să urmeze, iar pe noi ne afectează foarte mult la Pizza Hut, pentru că folosim foarte multă mozzarella pe care compania o cumpără din România”.
La făină, ca și la lactate, „lucrurile sunt foarte fluide”. Prețurile sunt cu 37% mai mari față de anul trecut și, „chiar dacă graficele din piețele internaționale arată o stabilizare sau chiar o scădere a prețului grâului, în România, producătorii stau pe stoc și nu vor să vândă în speranța că prețul o va lua din nou în sus”.
La ulei, creșterea este de 46% dar pentru KFC, Pizza Hut și Taco Bell orizontul 2023 este bun. „Am reușit să contractăm deja aproape tot necesarul pentru 2023 de la furnizori externi”, spune managerul potrivit căruia s-au creat metode de „protecție” și pentru carnea de pui.
Compania cumpără în jur de 20% din necesar din import, din țări precum Bulgaria și Polonia, pentru a acoperi un stoc de rezervă, care se congelează, dar și pentru a avea un impact pozitiv în preț.
“De multe ori există pui la aceeași calitate sau de calitate mai bună și la preț mai bun în străinătate”, spune managerul potrivit căruia compania are nevoie de preparate din pui care înglobează o cantitate foarte mare de muncă manuală și valoare adăugată.
“Au fost și furnizori români care ne-au refuzat cererea pentru că, având în vedere munca manuală de care este nevoie pentru a pregăti aceste bucăți, mulți dintre ei au probleme cu oamenii. Am intrat recent într-o hală de producție și am văzut 7-8 naționalități diferite”.
De unde vin ingredientele pentru Pizza Hut, KFC și Taco Bell. Variantele mai ieftine s-au epuizat
Sphera își ia ingredientele atât din România cât și de pe plan internațional, mai ales având în vedere specificul fiecăruia dintre cele trei branduri pe care le operează. Astfel, în cazul Tacco Bell, lanț cu specific mexican, majoritatea furnizorilor sunt dn străinătate. Pentru Pizza Hut, există ingrediente cheie, precum făina, care se aduc doar din anumite zone geografice din afara României.
Acestea sunt însă excepții. Având în vedere că brandul locomotivă pentru Sphera este KFC, unde baza este carnea de pui, 80% dintre cei peste 400 de furnizori ai companiei sunt din România. Iar în cazul cărnii de pui, ponderea furnizori locali în total este de peste 80%. Din motive logistice, dar și pentru că nu există un furnizor local care să acopere întreg necesarul, lanțul de restaurante lucrează cu nouă furnizori locali de pui auditați de francizor.
În HoReCa, furnizorul dictează piața
În ceea ce privește varietatea ofertei, Cheța spune că trăim o perioadă în care cererea fiind foarte mare, dictează oferta.
„Am ajuns ca o cantitatea mai mare sau contractele pe o perioadă mai lungă să nu fie un stimulent ci dimpotrivă. Nimeni nu vrea să își creeze o obligație așa mare mai ales că, în zona de pui, spre exemplu, este complicat să obții acele produse care ne trebuie nouă, la calitatea respectivă. Și atunci, datorită acestor condiții draconice de calitate pe care le impunem, eu nu mă pot uita la toată piața. Eu mă pot uita doar la companii care și-au dus procesele de calitate acolo unde pot trece un audit”, mai spune managerul care a sesizat că în ultimii ani, oferta a rămas constantă.
Prețurile din restaurante au crescut deja de 3 ori. Urmează o nouă rundă de scumpiri?
Urmare a creșterii costurilor cu materia primă și nu numai, operatorul a scumpit deja mâncarea din restaurante de trei ori, de două ori în primele șase luni și o data la jumătatea anului. Iar stabilitatea prețurilor nu este nici acum certă. Dar nu din cauza ingredientelor neapărat (există premise doar pentru scumpirea lactatelor și a cărnii de pasăre), ci din cauza costurilor cu energia.
Managementul companiei se așteaptă la o dublare a lor, urmare a intrării în vigoare a OUG 119/2022 din data de 1 septembrie. Există însă și o componentă mare de incertitudine având în vedere că din cele aproximativ 150 de restaurante ale companiei doar 25 sunt gestionate direct Sphera. Restul sunt unități în mall, iar costul cu energia pentru aceste unități este gestionat de respectivele centre comerciale.
“Dacă am fi avut acest interviu acum o lună, aș fi spus că prețurile se stabilizează, că mai avem doar creșteri pe care trebuia să le avem, dar am negociat cu furnizorii să le mai amânăm. Acum, după această ordonanță, nu știu ce să vă spun. Va trebui să stăm o lună-două să vedem cu cât ne vor factura mall-urile. De asemenea, în zona ingredientelor, tot ceea ce ține de zona de lactate – este dezastru acolo. De asemenea, este posibilă din nou o creștere de preț în zona de pui. Aceasta după ce ne stabilizasem puțin”, mai spune Cheța potrivit căruia compania va trebuie să accepte în perioada următoare și unele creșteri de preț de la furnizori pe care a reușit să-i amâne o perioadă.
“Noi nu am luat tot costul să-l aruncăm pe masă la consumator. Au fost mai mult ajustări de la o categorie la alta, nu la toate produsele la fel. Unele au crescut cu 10-11%, altele cu 2-3%, altele nu au crescut deloc. Ne-am uitat foarte mult să vedem care sunt limitele clienților fără de care nu putem exista”, a explicat managerul.
Scumpirile nu s-au resimțit însă în vânzări. Până în septembrie restaurantele Sphera au avut creșteri de vânzări față de perioada similar a anului trecut, una dintre cauze fiind și creșterea numărului de restaurante.