‘Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. La nivel european, băncile estimează 70 de milioane de euro pierderi din veniturile generate de operaţiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiţi-vă că putea să fie şi mai rău: în România am fost întrebaţi de Comisia Europeană dacă vrem să rezolvăm prin legislaţie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigaţie pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine aşa faţă de cele 70 milioane euro? România a ales varianta soft’, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu în cadrul unei conferinţe de profil.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a amintit şi avantajele date de o astfel de decizie, prin creşterea gradului de acceptare a plăţii cu cardurile la retaileri şi a volumului de tranzacţii, dar şi economii pentru bănci dacă un comerciant ar putea folosi POS-ul unei singure bănci pentru toate tranzacţiile.
Chiriţoiu i-a răspuns, astfel, preşedintelui Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, la remarca privind posibila inhibare a băncilor în activitatea de carduri în urma aplicării acestor limitări.
Bancherii consideră că limitarea comisioanelor va afecta activitatea băncilor pe partea de carduri. ‘Considerăm că plafonarea duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană’, a precizat Florin Dănescu.
Acesta a menţionat că legea plafonării comisioanelor interbancare ‘prinde’ România într-o situaţie ‘nu tocmai fericită’, cu volume de tranzacţionare mult mai mici decât în alte state europene.
Parlamentul European a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri, măsură estimată să genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianţi şi de 730 milioane de euro pentru consumatori.
În România, Legea care reglementează plăţile în numerar, dar şi limitarea comisioanelor interbancare la cel mult 0,2% pentru tranzacţiile cu cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit a trecut de Parlament şi se află la Preşedinţie spre promulgare. Însă, potrivit Legii, limitarea comisioanelor intră în vigoare la un an de la publicarea Legii în Monitorul Oficial.