Bogdan Ciubotaru, Aliant: Este aproape imposibil pentru un business să funcționeze dacă nu este digitalizat. Vedem o creștere a interesului pentru automatizare pe piața locală

Pandemia a arătat că un nivel mai avansat al digitalizării creează mai multă rezistență economică în fața unei crize. Digitalizarea, automatizarea proceselor, chatboți și roboţii software încep să devină necesități pentru supraviețuirea unei afaceri. Despre cum beneficiază o companie de pe urma tehnologiei RPA, ce fluxuri de lucru pot fi automatizate și cum poate Guvernul să crească gradul de digitalizare al țării, am discutat cu Bogdan Ciubotaru, Managing Partner Aliant, integrator IT român și furnizor de managed services, cu 30 de ani de experiență.
Lidia Neagu - Dum, 23 oct. 2022, 12:08
Bogdan Ciubotaru, Aliant: Este aproape imposibil pentru un business să funcționeze dacă nu este digitalizat. Vedem o creștere a interesului pentru automatizare pe piața locală

Obiectul principal de activitate al Aliant constă în servicii de transformare digitală a afacerilor, utilizând, printre altele, soluții de automatizare/RPA, asistenți virtuali, realitate augmentată, securitatea datelor, managementul documentelor și printing.

Compania, cu birouri în București, Iași și Bacău, a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 9,6 milioane de euro, în creștere cu 16% față de anul trecut. Are în portofoliu peste 400 de clienți, atât companii mari sau de dimensiuni mai reduse, cât și parteneri din zona de distribuție. În acest an, împlinește 30 de ani de activitate.

  1. Un nivel mai avansat al digitalizării creează mai multă rezistență economică în fața unei crize. Cum schimbă noua criză economică piața în care activați? Cum a influențat afacerile Aliant Tech?

Suntem în mijlocul unei furtuni perfecte, un vortex de crize diferite, de la cele economice, logistice sau de producție, generate de pandemie până la crizele alimentare, energetice și financiare survenite ca urmare a conflictului din Ucraina, ale căror efecte lovesc pe paliere diferite generând implicații complexe, unele vizibile, iar altele dificil de anticipat. Este aproape imposibil pentru un business să funcționeze într-o furtună perfectă dacă nu este digitalizat.

Comunicarea cu clienții, furnizorii, partenerii ar fi greoaie, informațiile critice în luarea deciziilor ar fi aproape inexistente, ca să nu mai vorbim despre costurile semnificative pe care le-ar avea față de competitori. Pandemia a accelerat transformarea digitală a companiilor, iar o dată cu războiul din Ucraina devine clar că “business as usual” este un termen cu care nu ne vom mai întâlni prea curând. Business-urile au nevoie să anticipeze și să se adapteze rapid la schimbările din jurul lor și să aibă un grad de agilitate crescut. Aceste capabilități ar trebui să reiasă dintr-o strategie de transformare digitală, personalizată pe specificul fiecărei companii.

  • 2. Cum vedeți evoluția digitalizării business-urilor din România la 2 ani după începerea pandemiei? Din ce verticale de business provin cele mai multe cereri pentru automatizări? 

Dacă acum câțiva ani explicăm de la zero ce înseamnă automatizarea RPA și cum funcționează roboțeii software, astăzi ne întâlnim tot mai des cu clienți care sunt din start conștienți de optimizările de cost și eficiența pe care RPA le aduce în procesele standardizate și repetitive, iar discuția pleacă din start de la un alt nivel. La fel se întâmplă și atunci când discutăm despre automatizările interacțiunilor cu clienții sau cu angajații prin chatbot-i. Simțim clar o creștere a interesului de a adopta soluții de hyper-automation la majoritatea clienților cu care interacționăm. 

Automatizările, fie că e vorba despre RPA sau Chabots, sunt agnostice atunci când vine vorba de verticalele de business. Există oportunități de automatizare și îmbunătățire a proceselor în fiecare dintre companii, iar noi întotdeauna pornim de la o analiză pentru a înțelege de unde să pornim, care sunt zonele de unde se pot culege cele mai mari beneficii, rapid. În general, cele mai multe cereri vin din producție, manufacturing și servicii. 

  • 3. Ambiția României este de a deveni cel mai mare hub digital regional. Care sunt sectoarele din economie care solicită cel mai mult implementarea de soluții de digitalizare si ce măsuri concrete ar trebui să ia Guvernul pentru a accelera digitalizarea?

Ambiția României de a deveni cel mai mare hub digital regional este întemeiată întrucât suntem deja prezenți pe această hartă importantă. Avem o industrie IT puternică, la costuri încă competitive, forța noastră de muncă este apreciată și recunoscută la nivel internațional, iar infrastructura noastră de internet în banda largă este pe locul 1 în Europa. Aceste elemente sunt vectori de creștere și ne potențează foarte bine. Însă ar ajuta enorm ca aceste performanțe să se reflecte și în afara sectorului IT, către restul infrastructurii digitale și competențelor pe care România le are și unde, din păcate, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. 

Noi vedem creșterea interesului pentru digitalizare din partea companiilor private, însă tendința aceasta ar putea avea o amploare mai mare dacă sectorul și administrația publică ar implementa la nivel generalizat soluții digitale, ancorate în nevoile reale. Cu alte cuvinte, dacă în sfera publică s-ar conduce prin puterea exemplului pozitiv, impactul în digitalizare s-ar resimți în întreg ecosistemul național. 

  • 4. De ce ar alege un client soluțiile de digitalizare ale Aliant? Cât durează dezvoltarea unui robot, cât costă și ce știe să facă?

Aliant are un portofoliu de soluții de digital transformation axat pe hyper-automation, ce ne permite să oferim soluții de RPA (Robotic Process Automation) folosind roboti software pentru a automatiza procese de business specifice din departamentele Financiar, Logistică și HR și soluții de Virtual Assistants sau Chatbots care automatizează și îmbunătățesc interacțiunea cu angajații sau clienții companiei, fiind capabili să emuleze o experiență apropiată de cea umană, printr-un AI conversațional. De asemenea, completăm nevoile de digitalizare și prin dezvoltarea de aplicații specifice low code, oferind astfel soluții într-un timp semnificativ mai redus, la o fracțiune din costurile tipice. 

Oferta noastră de transformare digitală se adresează companiilor medii și mici și, ca atare, atât soluțiile RPA, cât și cele de Chatbots sau dezvoltările de aplicații low-code au în vedere practici de implementare agile, rapide și cu un ROI măsurabil. Spre exemplu, pentru un proces de dificultate medie, dezvoltarea unui robot RPA poate dura câteva zile, iar costul total presupune o licență anuală și serviciile aferente de dezvoltare, care sunt recuperate din reducerile de cost în câteva luni.  

  • 5. Politica de personal a companiilor din întreaga lume se bazează tot mai mult pe tehnologie pentru suplinirea deficitului de forţă de muncă, estimându-se o creştere a gradului de utilizare a inteligenţei artificiale, a roboţilor sau a chatbot-urilor. Și în România ne confruntam cu deficit de forță de muncă, aveți cereri de la companii pentru implementarea de soluții digitale, în acest context? Ce fel de companii sunt acestea?

Atunci când discutăm cu clienții noștri despre strategia de automatizare apare întotdeauna subiectul supra-aglomerării de task-uri și procese, care conduce la erori, întârzieri și în general probleme care impactează business-ul pentru că pur și simplu nu are cine să se ocupe de ele în mod corespunzător. Fix aici intervin soluțiile de automatizare. Cu ajutorul RPA, Chatbots sau alte aplicații low code, în funcție de situație, putem degreva compania și implicit angajații de această încărcare operațională, care în cele din urmă afectează eficiența la nivel de business. Acest tip de situație există pentru marea majoritate a firmelor și sectoarelor de afaceri. Disponibilitatea de timp și efort câștigată astfel poate fi folosită în zone cheie ale business-ului, generând valoare. 

  • 6. În prezent, care sunt cele mai solicitate categorii de servicii din portofoliul Aliant și cum estimați că va evolua cererea?

Soluțiile de automatizare prin Chatbots și RPA generează interes din partea companiilor care își doresc să crească competitivitatea prin eficiența operațională, reducerea costurilor și îmbunătățirea calității. Discuțiile devin apoi concrete din momentul demo-ului live, pentru că putem deja lucra pe un scenariu în care business-ul este automatizat și analiza impactul pe fiecare proces sau activitate. Vedem o creștere a interesului pentru automatizare pe piața locală, pe măsură ce mai multe companii realizează faptul că o asemenea investiție nu este doar un factor cheie pentru creșterea competitivității și scalabilității business-ului, dar și un “must-have” într-un context de piață care încorporează tot mai mult high-tech. 

  • 7. Cum evoluează parteneriatul cu CareAR, aveți cereri de la operatorii de telecomunicații/utilități?

Soluția de realitate augmentată de la CareAR este foarte potrivită echipelor tehnice de teren, unde comunicarea în timp real, asistată vizual, crește calitatea serviciului, scade timpul de rezolvare și reduce costurile. În România există deja companii care folosesc cu succes astfel de soluții și încercăm să aducem aceste avantaje și altor clienți. În același timp, Aliant a dezvoltat competențe interne pe zona de dezvoltare AR, folosind tehnologia Google.

Există clienți din retail, servicii, industria materialelor de construcții, design interior, producție mobilier, etc. pentru care realitatea augmentată poate fi atât un canal distinct de sales, cât și un accelerator în decizia de achiziție a clientului. Avem reacții foarte bune și interes pentru serviciile noastre de realitate augmentată, mai ales datorită faptului că avem capabilitatea să explorăm și să analizăm împreună cu clienții noștri care este cea mai bună implementare AR, ținând seama de particularitățile lor de business.

  • 8. Care sunt principalele obiective de business pentru compania dumneavoastră în acest an și cum le veți îndeplini? Ce afaceri ați avut anul trecut și pe cât mizați în acest an?

Pentru Aliant anul trecut a fost unul de creștere și consolidare a poziției noastre de integrator IT, cu focus pe tehnologii de transformare digitală. Compania a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 9,6 milioane de euro, în creștere cu 16% față de anul trecut. Deși 2022 este la intersecția unor crize multiple, cu o serie de posibile scenarii provocatoare, noi ne-am propus să depășim această rată de creștere și să creștem ponderea în venituri a soluțiilor de hyper-automation bazate pe RPA, Chatbots și aplicații low-code. În fața neprevăzutului, incertitudinilor și amenințărilor ce se preconizează la orizont, digitalizarea oferă tocmai acele elemente de reziliență și capacitate de adaptare, atât de necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...