Bogdan Manolea (ApTI) cere respingerea proiectului de lege privind securitatea cibernetică

Economica.net
11 06. 2014
bogdan_manolea_50179600

Manolea a afirmat miercuri, la dezbaterile asupra proiectului de lege, care au avut loc la Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor de la Camera Deputaţilor, că prin actul normativ se propune modificarea accesului la datele informatice şi a spus că în momentul în care proiectul a fost adoptat în Guvern societatea civilă nu a fost informată sau consultată.

‘APTI cere respingerea proiectului de lege privind securitatea cibernetică, iar procesul ar trebui să fie reluat de la început cu o reală implicare din partea tuturor actorilor. În momentul în care proiectul a fost adoptat în Guvern, societatea civilă nu a fost informată sau consultată conform legii 52/2003. (…) Nu ne opunem unei legi care să clarifice aspecte legate de securitatea cibernetică. Nu avem o problemă de principiu, ci avem o problemă legată de faptul că proiectul aşa cum este structurat merge într-o direcţie care pe de o parte se consideră că persoane fizice sau juridice care nu au sisteme informatice de o importanţă deosebită au nişte obligaţii exacerbate în zona de securitate informatică. Pe de altă parte, este clar că merge într-o direcţie în care unor instituţii din zona serviciilor secrete li se dau atribuţii pe zona aceasta, când discuţiile de la nivelul UE merg foarte mult pe zona de coordonare civilă. SRI nu este o instituţie de tip organism civil’, a declarat Manolea.

La rândul său, generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut că România are nevoie de o legislaţie privind securitatea cibernetică, pentru a se alinia la anumite standarde atât pe legislaţia UE, cât mai ales pe zona de Alianţă Nord-Atlantică.

‘Este adevărat că în Directiva europeană se vorbeşte de coordonare civilă şi controlul democratic, dar asta o spuneţi ca şi cum aţi insinua că instituţiile care ar structura în România sistemul de combatere a ameninţărilor sau ar gestiona securitatea cibernetică ar fi în afara coordonării civile şi controlului democratic. (…) Internetul este utilizat ca magistrală de transfer de informaţii de diverse entităţi care aparţin statelor şi aceste entităţi trebuie protejate. Nu este totuna dacă o entitate privată intră pe aceste magistrale de comunicaţii cu un sistem care este infestat cu nu ştiu ce coduri maliţioase. Este în sarcina statului care trebuie să protejeze aceste instituţii publice să se convingă că aceste coduri maliţioase nu infestează sisteme guvernamentale sau militare’, a spus generalul SRI.

Pe de altă parte, deputatul liberal Daniel Iane a cerut precizări despre impactul bugetar.

‘În secţiunea de impact bugetar nu aţi previzionat nimic. Aveţi idee la ce ordin de mărime s-ar ridica aceste modificări ale infrastructurii informatice? Vă recomand să vă calculaţi foarte bine acest buget care după mine e major, de un impact destul de generos, în ceea ce priveşte efortul pe care va trebui să îl susţinem în viitor. Nu e vorba doar de echipamente, ci de modificarea unei întregi infrastructuri şi procedural vorbind sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate’, a precizat Iane.

În replică, generalul Dumbravă a spus: ‘Abia ne gestionăm bugetul nostru care e de dimensiuni reduse. (…) Având în vedere să spunem deficitul de finanţare ne-am gândit să accesăm fonduri europene care sunt disponibile pentru această problemă. Poate că asta ar fi o politică inteligentă pe care o putem aplica în domeniul asigurării securităţii cibernetice. Asta nu exclude varianta în care cineva, în niciun caz serviciul, trebuie să facă un calcul cam cat ar costa conturarea unei infrastructuri, cheltuielile de comunicaţii între entităţi, etc’.

Preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Daniel Oajdea (PP-DD), a menţionat că nu se va lua o decizie în şedinţa de miercuri.

‘Noi nu luăm astăzi o decizie. Azi este doar o parte a dezbaterii, urmând ca după aceea, în funcţie de amendamentele primite, să informăm pe toată lumea, apoi să ne consultăm din nou după care să luăm o decizie finală’, a spus Oajdea.

Prin proiectul de lege, iniţiat de Ministerul pentru Societatea Informaţională, se are în vedere reglementarea activităţilor în domeniul securităţii cibernetice ca o componentă a securităţii naţionale a României. Proiectul reglementează atât obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public, cât şi persoanelor de drept privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice.