„Trebuie să recompensăm şi depozitele, dar probabil că nu cu dobânzi sub 6-7%. Probabil că undeva pe final de an, în funcţie de cum va evolua şi inflaţia, vom avea şi o scădere a dobânzilor la depozite. Ne aşteptăm ca inflaţia să ajungă la un indicator cu o singură cifră undeva în T3. Atunci şi dobânzile active vor cunoaşte o corecţie, în sensul să mai scadă, nu ne aşteptăm la scăderi semnificative de dobânzi”, a declarat Bogdan Neacşu în cadrul evenimentului ZF Bankers.
El spune că anul acesta ritmul de creştere al CEC Bank va fi probabil în acelaşi ritm cu piaţa. Până acum, CEC Bank a crescut cu 16% pe an, în condiţiile în care piaţa bancară a crescut cu 11%-12%. Totuşi, bancherul nu vede CEC Bank mai sus de locul cinci din punct de vedere al activelor în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de 10%.
La finalul lui 2022, CEC Bank a raportat un profit net auditat de 424,3 milioane de lei, în creștere cu 16% față de 2021. Activele au crescut cu 22%, până la 61,7 miliarde de lei, CEC Bank ajungând să dețină o cotă de piață de 8,9% din totalul activelor bancare. De asemenea, anul trecut CEC Bank a obținut pentru prima dată un ratingul de emitent BB din partea Fitch Ratings
Bancherul a arătat că instituţia pe care o conduce va continua să investească în tehnologie pentru a continua ritmul de creştere al băncii şi că este interesat în principal de IMM-uri şi companii.
Bogdan Neacşu spune că principalele segmente care se pot finanţa în economie, cu precădere în cazul antreprenorilor, îi dau motive să privească pozitiv spre viitor.
„Vorbim de agricultură, de energie, de construcţii, când spun construcţii mă refer la marea infrastructură, şi vorbim de PNRR. Chiar dacă au fost ceva întârzieri în maniera în care s-au lansat aceste proiecte, încep să se îmbunătăţească semnele că apar astfel de proiecte finanţate cu fonduri europene sau fonduri nerambursabile prin PNRR”.
Dacă în cazul companiilor există un potenţial de creditare, mai ales pe câteva segmente performante, în cazul persoanelor fizice nu pare să fie încurajată din nou creditarea.
„Cred că este foarte firesc şi raţional pentru noi ca bancheri să nu dăm atât de multă prioritate pentru finanţarea persoanelor fizice pe un trend de creştere a dobânzilor până când nu vedem că au şi capacitatea să genereze veniturile necesare să acopere aceste datorii”.