Bogdan Olteanu: Inflaţia va coborî sub pragul de două procente la finalul anului

Economica.net
23 10. 2014
01_atac_12969700

De asemenea, Bogdan Olteanu a mai spus că la şedinţa de luna viitoare Banca Naţională a României va examina dacă factorii care ţin sub control inflaţia sunt suficienţi pentru a permite BNR să urmeze tendinţa de relaxare a politicii monetare din zona euro şi Europa Centrală şi de Est.

‘Ne confruntăm cu cel mai scăzut nivel al inflaţiei din ultimii 25 de ani, care este însă în continuare mai mare decât în alte ţări’, a spus Bogdan Olteanu. BNR ‘va examina noua realitate generată de existenţa unor dobânzi foarte, foarte mici nu doar la nivelul BCE dar şi în ţările vecine’, a adăugat viceguvernatorul BNR.

Pentru a stimula creşterea economică, comitatul de politică monetară de la BNR a decis luna trecută să reducă dobânda de referinţă la nivelul record de 3%. Cu toate acestea, România are în continuare cea mai mare dobândă de politică monetară din rândul noilor state membre ale Uniunii Europene. De exemplu, la începutul acestei luni Banca centrală a Poloniei a redus dobânda de bază la nivelul record de două procente şi nu a exclus o nouă relaxare.

Potrivit lui Bogdan Olteanu embargoul introdus de Rusia faţă de importurile de produse alimentare din statele membre UE ‘este simţit în mod direct în România’ în special în rândul costurilor alimentelor având în vedere că exporturile destinate Rusiei trebuie redirecţionate spre pieţele europene, ceea ce conduce la diminuarea preţurilor. În plus, scăderea preţului petrolului are şi ea un efect benign asupra României, un importator de energie, a mai spus oficialul BNR.

Cu toate acestea, Bogdan Olteanu a apreciat că România nu va înregistra o deflaţie anul viitor deoarece este foarte rar să ai o recoltă bună timp de doi ani la rând şi, în plus, unele preţuri administrate vor trebui să fie ajustate în sus în următorii doi ani. ‘Importăm o inflaţie scăzută şi suntem sub influenţa unor preţuri scăzute la alimente în UE. Însă nu cred că este posibil ca România să înregistreze un proces de deflaţie’ a spus Bogdan Olteanu. Acesta a reiterat că ţinta de creştere economică a BNR pentru acest an este două procente, pe baza cifrelor referitoare producţia industrială. ‘Economia ar putea să crească cu două până la trei procente anul viitor’ a mai spus viceguvernatorul BNR.