Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România: Ne angajăm să contribuim și să sprijinim, în continuare, evoluția pieței de IT din România, care generează astăzi 7% din PIB-ul țării

Microsoft reafirmă strategia pe care o are în România prin care se angajează să contribuie și să sprijine, în continuare, evoluția pieței de IT de la noi din țară, spune Bogdan Putinică, General Manager al Microsoft România.
Lidia Neagu - Dum, 11 dec. 2022, 21:38
Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România: Ne angajăm să contribuim și să sprijinim, în continuare, evoluția pieței de IT din România, care generează astăzi 7% din PIB-ul țării

“În cadrul Microsoft, considerăm productivitatea ca fiind centrată pe oameni, nu pe aplicații sau dispozitive. Astfel, pe măsură ce forța de muncă de astăzi devine din ce în ce mai diversă și mai independentă de platformă sau de dispozitiv, iar munca dezvoltatorilor de software devine tot mai complexă, continuăm să facem investiții semnificative pentru a satisface cerințele acestora. Ne bucurăm că am avut ieri alături de noi câteva sute de specialiști în IT, dezvoltatori de software, administratori de baze de date și nu doar.  Microsoft Ignite – Spotlight on Romania este cel mai mare eveniment dedicat dezvoltatorilor, pe care noi îl organizăm anual, iar la ediția de anul acesta am adus în atenția comunității de profil peste 100 de inovații, produse și funcții noi din Microsoft Azure, precum: Microsoft Dev Box, Project Volterra sau Microsoft Intelligent Data Platform. Ne angajăm să contribuim și să sprijinim, în continuare, evoluția pieței de IT din România, care generează astăzi 7% din PIB-ul țării, depășind valoarea de 9 miliarde de euro”, a declarat Bogdan Putinică.

Declarația a fost făcută în deschiderea evenimentului Microsoft Ignite – Spotlight on Romania (cunoscut anterior ca Tech Day), care a avut loc joi la București.

România a fost prima țară din Europa de Est care a găzduit o sesiune locală a Microsoft Ignite (cel mai important eveniment anual organizat la nivel global de companie, dedicat profesioniștilor în IT și, mai ales, dezvoltatorilor de software).

Microsoft România a anunțat recent și un plan prin care are în vedere recrutarea a peste 500 de persoane până la finalul acestui an. Din acest total, peste 350 de noi poziții sunt destinate specialiștilor și tinerilor pregătiți în domeniul dezvoltării de software în vederea extinderii echipelor Microsoft Development Center pe plan local, dar mai ales regional.

În prezent, sunt peste 1.800 de persoane care lucrează pentru Microsoft în România, dintre care peste 200 în cadrul Microsoft Development Center.

Pe scena evenimentului a urcat și Daniel Rusen, Director de Marketing & Operațiuni al companiei, care a subliniat, încă o dată, importanța digitalizării pentru întreaga economie.

“Trăim într-o eră în care tehnologia este unul dintre principalele motoare ale progresului și dezvoltării. Sectorul de IT din România – deja aproape trei generații de programatori, manageri, ingineri și alți profesioniști ai industriei – joacă un rol esențial în dezvoltarea economiei. Pentru asta, cred că merită toată recunoștința și mândria pe care o creează comunitatea noastră. Drumul însă nu se oprește aici, trebuie să fim pregătiți pentru o accelerare exponențială a acestui proces și ne bucurăm că Microsoft joacă un rol în a contribui la valorificarea potențialului imens pe care România îl are. Microsoft Ignite – Spotlight on Romania e primul eveniment din regiune care câștigă dreptul de a purta acest nume iconic pentru companie, și vine ca o recunoaștere a performanței locale, a oportunităților pe care România le creează și a rolului pe care industria IT îl are în dezvoltarea durabilă a țării”.

Piaţa IT din România a depăşit valoarea de 9 miliarde de euro, iar în următorii doi ani ar putea ajunge la peste 12 miliarde de euro, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Numărul firmelor din România care activează în acest domeniu depășește 20.000, iar cel al profesioniștilor (fie că sunt dezvoltatori de software, administratori de baze de date, ingineri, fie că au alte specializări) trece de pragul de 200.000. Și evoluția industriei locale de IT continuă, estimările arătând că, până în 2025, aceasta ar urma să aducă 10% din PIB-ul țării, marcând în acest fel o creștere de la aproximativ 7% din PIB (valoarea din prezent).
Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15 – 17% pe an.
Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...