„Industria IT&C din România în momentul de faţă a trecut de 7 – 7,5% din PIB . Am auzit dimineaţă o cifră de la unul din reprezentanţii guvernului de aproape 8%. Să sperăm că se închide 8% sau peste 8% în 2023. Este pe traiectorie de creştere, ceea ce este oarecum cunoscut. Toată lumea ştie că IT-ul în România este un sector absolut în explozie. Ne aşteptăm în 2025, dacă toate lucrurile rămân pe această traiectorie, să ne uităm la 10% din PIB în industria IT&C-ului din România”, a spus Bogdan Putinică pe scena evenimentului „Microsoft Envision Romania 2023”.
De asemenea, ultimul studiu realizat la finele anului trecut de Asociația Patronală a Industriei de Software și servicii (ANIS) a arătat că piaţa locală de IT a depășit valoarea de 9 miliarde de euro în 2022, impactul sectorului în PIB ajungând la 7%. Comparativ cu trendul general al creșterii economice din România, segmentul IT are o rată anuală de creștere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15 – 17% pe an.
Putinică a vorbit și despre colaborarea strategică cu Ministerul Apărării şi a menţionat că aceasta acoperă piloni fundamentali pentru Armata României: educaţie, competenţe digitale şi cybersecurity.
Ca urmare a acestei colaborări, Microsoft va furniza atât informaţii care vizează experienţa practică la scară globală, cât şi exemple de bune practici şi beneficiile aduse de implementarea unor tehnologii sau ecosisteme inovatoare precum cele referitoare la aplicaţii ale Inteligenţei Artificiale, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake şi Data Warehouse, arată sursa citată.
Totodată, Putinică a amintit de colaborarea pe termen lung pe care Microsoft o are cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în domenii precum inteligență artificială și quantum computing.
Microsoft Envision România este un eveniment emblematic, cu tradiție în România, și aduce anul acesta în prim-plan modalitățile prin care inovația și tehnologia redefinesc dezvoltarea organizațiilor într-o lume bazată pe hiper-conectivitate, automatizare și progresul inteligenței artificiale.