Bogdan Stănescu, administratorul Oltchim: Putem să-l vindem pe bucăţi, prefer păstrarea activităţii. Ştiu de ce nu mai avem privatizări de succes

Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim a acceptat să dea un interviu ECONOMICA.NET în care spune câţi ofertanţi a reuşit Oltchim să adune pentru privatizare şi a sugerat cam care active ar fi cele mai interesante pentru ei. Nu exclude vânzarea pe bucăţi a principalei companii chimice din România, iar perla coroanei sparte pare a fi numărul de vagoane de marfă pe care le deţine Oltchim. Spune în schimb că preferă vânzarea pe module funcţionale şi că păstrarea obiectului de activitate a mega-investiţiei comuniste rămasă neprivatizată. Crede că ştie motivul pentru care România n-a mai avut în ultimii zece ani privatizări de succes.
Ionut Tudorica - joi, 31 aug. 2017, 20:59
Bogdan Stănescu, administratorul Oltchim: Putem să-l vindem pe bucăţi, prefer păstrarea activităţii. Ştiu de ce nu mai avem privatizări de succes

În ce stadiu este procesul de selecţie al câştigatorului vânzării Oltchim?

Suntem în plină derulare a procedurii de vânzare a activelor Oltchim. Suntem în negocieri cu principalii ofertanţi care au participat la procesul de vânzare şi a căror ofertă ar putea fi luată în analiză de către creditorii Oltchim. În septembrie vom termina de negociat clauzele contractuale urmând ca proiectul de contract, împreună cu oferta financiară, să fie propusă spre aprobare creditorilor companiei.

În această perioadă sunt verificate si bonităţile ofertantilor precum si intenţiile lor în legătură cu businessul pe care doresc să il dezvolte pe platforma Oltchim.

Vrem ca această tranzacţie să se încheie cu succes, la un preţ corect şi în condiţii benefice tuturor participanţilor la această procedură, respectiv creditori, salariaţi, industrie, stat şi, nu în ultimul rând judeţul Vâlcea.

Câte oferte s-au depus şi câte sunt conforme cu cerinţele statului şi ale consultantului străin?

Au fost depuse un total de 9 oferte ferme şi irevocabile pentru toate activele Oltchim. S-a continuat negocierea pe termenii contractuali doar cu acei ofertanti ale căror oferte pot fi aduse în atenţia creditorilor, iar după ce vom finaliza toate aspectele tehnice ale tranzacţiei, în cursul lunii septembrie vom convoca Adunarea Creditorilor care se va pronunţa cu privire la ofertele financiare depuse şi asupra contractului propus pentru semnare.

S-a scris despre unul dintre ofertanţi ca fiind un fond de investiţii controversat. Cum comentaţi acest lucru?

Există o ofertă depusă de un fond de investiţii. Asa cum spuneam mai sus, aceste aspecte vor fi verificate inainte de a propune creditorilor semnarea contractului.

Vă asigur că vom selecta doar investitori serioşi, cu intenţii de bună credinţă şi cu dorinţa de a dezvolta o afacere profitabilă.

În cazul in care se confirmă aspecte controversate asupra oricărui ofertant, vă asigur că îi vom selecta doar pe cei care doresc sa construiască şi să dezvolte mediul de afaceri. Vremurile distrugerii au trecut! Oltchim e astăzi profitabil.

Când se va anunţa câştigătorul?

Câştigătorul sau concluziile acestei proceduri de vânzare se vor aproba de către creditorii Oltchim până la finele lunii octombrie. După această etapă vor fi derulate procedurile de transfer active şi reautorizări de mediu şi chestiuni tehnice de funcţionare, pentru că activitatea sa poată fi integrată uşor în businessul ofertantului câştigator.

Apropo de mediu. Ce se va întâmpla cu cheltuielile de mediu istorice? În sarcina cui vor rămâne după încheierea vânzării?

Aceasta chestiune este reglementată în mod clar de către legislaţia mediului naţională. Cu toate acestea problema mediului, fiind una complexa care priveste trecutul, prezentul şi viitorul afacerii, ea va fi negociată de către părţile semnatare ale tranzacţiei.

La acest capitol nu vom face compromisuri şi ne vom asigura în conţinutul tranzactiei ca aspectele de mediu să fie reglementate în mod clar, cu asumare de obligaţii clare, de către fiecare parte şi mai ales în concordanţă cu legislaţia de mediu.

Există oferte depuse pentru doar câteva dintre active, de exemplu vagoanele. Sunt eligibile? Vor fi şi vânzări de active “pe bucăţi”?

În procedura de vânzare sunt prevăzute şi astfel de posibilităţi, ca activele combinatului sa fie vândute pe bucăţi. Cu toate astea, cred că afacerea Oltchim valorează mult mai mult dacă se vinde integrat sau în ansambluri de active funcţionale.

Dar au fost depuse oferte pentru toate cele 9 pachete şi chiar pe unele dintre ele există competiţie. Eu cred mai degrabă că vânzarea va fi în ansambluri de pachete funcţionale, nu pe bucăţi.

Să nu se înţeleagă greşit. Ofertele pe vagoane sau active singulare nu sunt înlăturate şi ele sunt analizate cu aceeaşi seriozitate ca şi ofertele pentru seturi de active funcţionale.

Sunt active pentru care nu s-au depus oferte?

Nu există active neofertate. Dacă totuşi aceste oferte vor fi respinse, activele vor fi conservate si valorificate în procedura ulterioară a reorganizării judiciare, după salvarea activelor funcţionale.

Cum a ajuns Oltchim pe profit? E un profit real?

În 2013, când am venit administrator special, era o companie cu patru milioane de euro euro pierdere pe lună. Activitatea era zero, de-aici şi încrederea partenerilor comerciali ai companiei, care era sub nivelul marii. Am început să construim. Profitul de azi, de patru milioane euro pe lună, e real. Există un plan coerent pe termen scurt şi mediu, avem o producţie care încă nu acopera cerinţa pieţei.

În primul rând am tăiat căpuşele care sleiau de puteri combinatul chimic. Apoi, nu am mai răspuns rugăminţilor de tot felul de la cei care au şi au avut alte interese în acest business.

Dacă aţi văzut că sunt contracte căpuşă, au urmat şi sesizări la autorităţi? La DNA, de plidă?

Din 2013 au fost formulate plângeri penale pe anumite abuzuri găsite în societate, dar, din păcate, până la acest moment nu avem vreun rezultat concret, vreo persoană vinovată.

După finalizarea procesului de privatizare Oltchim-ul vechi, cel fără active, care va fi în continuare în proprietatea statului, ce se va întâmpla cu el, cu datoriile?

După finalizarea procesului de vânzare a activelor Oltchim, după bilanţul acestei proceduri şi după distribuirea sumelor încasate către creditori, „Oltchimul vechi” va fi radiat.

În cazul în care nu toate activele vor fi adjudecate de către ofertanţi, acestea vor rămâne în patrimoniul vechiului Oltchim şi vor fi valorificate ulterior.

Ne gândim ce se va întâmpla în cazul unui eşec major. Adică, toate privatizările din Romania din utimii 10 ani au eşuat. De ce?

Pentru că nu prea s-au facut privatizări în înţelesul legii privatizarii. Legea 137/2002. Tot ce s-a întâmplat în acest domeniu au fost acele atrageri de investiţii pentru companiile mari ale statului român, sau vânzări pe piaţa de capital. Majoritatea au fost privatizări “de succes”, dar nu au fost confirmate în piaţă de noii proprietari care au preferat să devalizeze societatea cumpărată, recuperându-şi înzecit preţul plătit pe acţiuni.

Mai mult decât atât, statul s-a asigurat prin contractele de privatizare ca respectivul cumpărător va realiza un volum mare de investiţii, va respecta obligaţiile de mediu ale societăţii, nu va vinde active care aduc atingere obiectului de activitate şi va păstra numărul de salariati necesar desfăşurării activităţii. Toate aceste clauze contractuale au fost limitate în timp cu o valabilitate de 5 până la 10 ani, după care investitorul putea să îşi adapteze business-ul conform voinţei lui şi ale necesităţilor pieţei. Din păcate, nu toţi au înţeles acest fenomen.

O altă cauză a eşecului este şi incoerenţa legislativă. Măsurile economice care au afectat grav mediul de afaceri precum şi incompetenţa managerială a companiilor. 

Bogdan Stănescu este actualmente consilier în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). De asemenea, a fost administrator special al Hidroelectrica în perioada în care compania a intrat în  insolvenţă pentru prima dată. Acum, este administrator special al Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...