Bogdan Teodorescu: PDL nu mai are nici o şansă să câştige alegerile

Analistul politic Bogdan Teodorescu nu dă şanse democrat-liberalilor în perspectiva alegerilor din 2012. „PDL nu mai are nicio şansă să câştige alegerile în faţa USL. La început a încercat să împiedice constituirea Uniunii, apoi au încercat să o dezmembreze, iar acum să o demonizeze”, comentează Teodorescu.
Economica.net - joi, 22 dec. 2011, 09:25

Bogdan Teodorescu consideră imposibilă recuperarea distanţei dintre PDL şi USL, în condiţiile în care Uniunea are 55%, iar democrat-liberalii doar 17%. „Raportul acesta se va mări. Statisticile din ultimii 20 de ani arată că, în anii electorali, partidele de la putere au scăzut, iar cele din opoziţie au crescut”, constată analistul.

În aceste circumstanţe, democrat-liberalii nu au altă soluţie decât să reducă pierderile electorale devenite inevitabile odată cu tăierile de salarii din 2010. „Ei încearcă să amâne erodarea imaginii lansând în discuţia publică teme care nu sunt contondente pentru ei: regionalizare, reducerea numărului de parlamentari sau revizuirea Constituţiei”, spune Teodorescu.

Puterea ar încerca să scurteze astfel durata de expunere la teme de dezbatere în care nu are cum să se impună. „Dacă nu ar lansa aceste teme şi ar fi pasivi la criticile opoziţiei, scăderea ar fi şi mai accentuată. După ce închizi spitale, nu ai cum să discuţi despre asta pentru că vei pierde. Aşa că vin cu altfel de teme”, afirmă analistul, precizând că PDL nu încearcă să deturneze preocupările populaţiei, cât să le acopere o durată cât mai mare de timp.

Strategia este eficientă doar pe perioada de precampanie electorală atâta vreme cât temele din campania propriu-zisă nu va putea fi fixate de protagonişti, cât de agenda populaţiei. „Agenda populaţiei este definită foarte clar şi ea ţine de realitatea economică (…) Într-o campanie electorală, nu poţi vorbi despre ceea ce vrei tu, ci despre ceea ce vrea populaţia. Ar putea să încerce să aibă acelaşi discurs şi în campanie, dar ar fi amuzant”, apreciază Bogdan Teodorescu.

O altă problemă majoră a PDL este menţinerea în coaliţia guvernamentală a UDMR pentru a împiedica căderea prematură a guvernului Boc şi organizarea alegerilor de către alt partid decât PDL: „UDMR va specula acest lucru. When the sky is the limit, where is the sky?”

Acesta se arată sceptic în ceea ce priveşte revizuirea Constituţie, chiar şi în varianta minimală a amendării în sensul prevederilor Acordului de guvernanţă fiscală convenit la ultimul Consiliu European. „În primul rând, este suficientă o lege organică. Apoi nu cred că partidele de opoziţie vor agrea o discuţie constituţională care nu poate fi doar pe o singură temă, ci o discuţie mai largă în mod inevitabil. Mai este o chestiune, un guvern cu o cotă de încredere de 10% nu este în cea mai mare măsură să propună o revizuire a Constituţiei pentru că îi lipseşte legitimitatea, iar opoziţia va dori ca aceasta să fie iniţiată de un guvern ce a câştigat alegerile şi are legitimitatea necesară”, apreciază Teodorescu.

Un alt obstacol ar fi validarea unei noi Constituţii prin referendum. „Mi-e teamă că referendumul nu va trece. Aici nu intervine doar posibilitatea unei prezenţe insuficiente la urne, ci faptul că românii nu vor fi de acord nu o Constituţie iniţiată de un guvern şi un preşedinte fără legitimitate”, explică analistul.

Cât priveşte outsiderii alegerilor din 2012, Teodorescu dă şanse de accedere în Parlament doar Partidului Poporului al lui Dan Diaconescu. „PP are un trend interesant, se menţine constant peste 5%, cee ce îl face frecventabil dintr-o perspectivă viitoare. Însă are o provocare foarte mare – organizarea structurilor teritoriale. Alegerile comasate favorizează partidele mari şi influenţează negativ pe cele mici, care nu se pot folosi de primari şi sunt văduvite de această structură. Ar fi o surpriză ca un partid mic să intre în Parlament, dar nu este exclus”, estimează Bogdan Teoderescu.

El însă nu dă absolut nicio şansă UNPR-ului, în pofida faptului că Uniunea a racolat primari foarte populari în oraşe importante: Cristian Popescu-Piedone şi Neculai Onţanu în Bucureşti, Antonie Solomon la Craiova sau Mircia Muntean la Deva. „UNPR are deja doi ani vechime şi nu a reuşit să treacă de 1% şi va fi foarte greu să crească până la 5%. Nici primarii nu o vor ajuta. Vă dau exemplul lui Onţanu care este în partid de doi şi nu a reuşit să mărească scorul partidului. Dacă ar fi fost alegeri defalcate poată că, într-o anumită măsură, primarii ar fi reuşit să salte partidul, dar acum votul local va deveni vot politic în urma comasării”, arată analistul Bogdan Teodorescu.

Şi mai dură este previziunea legată de un viitor partid fondat de către Mircea Geoană: „Când a avut pe mână cel mai puternic partid politic a pierdut şase scrutinuri din şase. Ce şanse să mai aibă acum?”.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...