‘Problema noastră este că mai sunt câteva zile şi există încă numeroase neclarităţi în legătură cu aplicarea acestui impozit, fără să mai vorbim de faptul că însăşi introducerea acestuia este de natură, aparent, să creeze distorsiuni majore în economie. De exemplu, aşa cum arată în prezent reglementarea pe acest domeniu, se impozitează construcţiile speciale la valoarea nominală brută. Imaginaţi-vă că o companie are nişte instalaţii vechi, total amortizate, pe care nu le mai foloseşte, dar plăteşte 1,5% din valoarea lor brută. Este ceva ce nu are sens economic’, a explicat Mihai Bogza.
El a precizat că CIS, dar şi alte organizaţii ale mediului de afaceri, au transmis Guvernului propuneri concrete pentru clarificarea modului în care se va percepe acest impozit, dar nu ştie dacă acestea au fost luate în considerare în elaborarea unui eventual proiect de norme de aplicare.
Mihai Bogza a adăugat că introducerea unor noi impozite într-un stat ca România, care încă de la sfârşitul anului trecut se situa peste media ţărilor din Uniunea Europeană din punct de vedere al impozitării, reduce gradul acesteia de atractivitate pentru investitori. În acest sens, el a amintit majorarea accizei la carburanţi şi introducerea taxei pe construcţiile speciale, ambele măsuri intrate în vigoare în acest an.
În opinia preşedintelui CIS, problema taxelor mari este cu atât mai gravă cu cât plătitorii de impozite în România nu primesc de la stat, în schimbul sumelor plătite, bunuri şi servicii de o calitate echivalentă.
‘Deşi plătitorii de impozite în România sunt supuşi unor impozite mai mari, statul nu restituie sub forma unor bunuri şi servicii acordate comunităţii de afaceri aceste plăţi suplimentare. Mă refer, de exemplu, la faptul că în primul trimestru al anului 2014 cheltuielile publice de capital au fost cu aproape 50% mai mici decât în trimestrul I al anului 2013. Pentru o ţară care este, deja, pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al reţelei de autostrăzi, faptul că se impozitează mai mult, dar se construieşte mai puţin pe linia infrastructurii, nu poate fi o veste bună şi, în mod evident, acest lucru se reflectă în deciziile potenţialilor investitori’, a subliniat preşedintele CIS.