Bogza: Creditarea în lei, dificilă din cauza diferenţelor dintre scadenţe la depozite şi împrumuturi

Economica.net
24 10. 2012
bani_lei_romanesti_web_75289500_45633600

„Bancpost va urma tendinţele pieţei privind moneda în care va acorda credite, deoarece s-a dovedit în această perioadă de criză că este riscant să creditezi în altă monedă decât se obţin veniturile. Rămâne însă o problemă pe care băncile trebuie să o rezolve, referitoare la diferenţa de scadenţă dintre resurse. Una dintre soluţiile care ar rezolva această problemă şi care va oferi băncilor bani în lei este emisiunea de bonduri garantate. Băncile aveau acces la finanţare pe termen lung numai în valută. Finanţările de la băncile mamă s-au redus şi instituţiile financiare internaţionale au o capacitate limitată de creditare”, a afirmat Bogza.

El spune că Bancpost este interesată să dea credite în lei, însă depozitele în moneda naţională sunt pe perioade scurte şi că în continuare acordă împrumuturi ipotecare şi imobiliare în valută.

„N-am luat o decizie în acest sens, avem resurse în lei, grosul depozitelor atrase este în lei, dar pe termen scurt. Este greu să dai credite pe 30 de ani, când depozitele au scadenţe de 1-3 ani. Trebuie să luăm măsuri de precauţie, însă în timpul crizei este mai greu să iei astfel de măsuri. Acordăm credite în lei ipotecare şi imobiliare, dar limitat. Am fi bucuroşi dacă am putea emite bonduri pe piaţă, dar încă nu suntem, piaţa nu este pregătită pentru acest lucru. O parte din probleme s-ar rezolva astfel. Mai este o soluţie, respectiv ca piaţa să se stabilizeze într-o astfel de măsură încât deponenţii să accepte depozite pe termene mai lungi”, a adăugat Bogza.

Bancherul spune însă că emisiunea de obligaţiuni nu se face „peste noapte”, astfel încât să se creeze o piaţă mare, masivă, apreciind că emisiuni precum realizate de GDF Suez sunt semnale care încurajează că piaţa se mişcă.

Asociaţia Română a Băncilor analizează mai multe propuneri privind găsirea unor surse de finanţare mai ieftine pentru instituţiile de credit, un astfel de instrument putând fi emiterea de obligaţiuni garantate.