Bogza: Taxele neplătite de companiile evazioniste vor fi recuperate de la firmele corecte

Economica.net
14 10. 2014
bani_sanatate_33216200_12310500_28751500

‘Noi, investitorii rămânem preocupaţi de nivelul de corupţie din ţară. Am văzut că în ultimii ani justiţia şi procurorii au început să îşi facă meseria, dar acesta este doar vârful icebergului. (…) Când vorbesc despre corupţie nu mă refer doar la sectorul public, ci mă refer şi la sectorul privat, pentru că vedem în continuare un nivel foarte ridicat al evaziunii fiscale care este perpetuat de anumite companii din sectorul privat, cu impact negativ major pentru că distorsionează concurenţa. Taxele care nu sunt colectate de la aceste companii, în cele din urmă vor fi colectate prin creşterea impozitelor de la bunii plătitori, ceea ce face ca România, în ciuda progreselor înregistrate în ultima perioadă de timp, cum ar fi reducerea CAS, să aibă o impozitare medie mai mare decât cea din Europa’, a precizat Mihai Bogza.

El a subliniat că reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României discută lunar cu Guvernul problemele cu care se confruntă investitorii în România, şi speră ca acest dialog să se extindă şi la nivelul Parlamentului.

În opinia preşedintelui FIC, o problemă care trebuie rezolvată se referă la îmbunătăţirea structurării salariilor în sectorul public, pentru că există multe categorii largi de salariaţi care sunt plătiţi sub nivelul de responsabilitate şi de pregătire. ‘Mă refer la doctori, care sunt plătiţi sub nivelul lor şi care au alternativa de a pleca din ţară sau de a primi mită de la pacienţi. De asemenea, vedeţi miniştri plătiţi cu 1.000 de euro, net pe lună, ceea ce este mult mai puţin decât câştigă managerii din sectorul privat, pentru un post care implică o responsabilitate uriaşă şi un volum de muncă uriaş. Vorbim aici despre ipocrizia acestei legi (n.r. Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor) pentru că mulţi oameni consideră că există motive suspicioase pentru care oamenii acceptă să lucreze în aceste posturi pentru o plată atât de mică. Cred că structura trebuie schimbată, structura în salarizarea publică, nu majorarea anvelopei salariale, pentru că sectorul privat nu îşi permite să plătească taxe mai mari pentru a acoperi o anvelopă salarială mai mare’, a explicat Mihai Bogza.

Preşedintele FIC a mai punctat faptul că investitorii străini sunt dezamăgiţi de absorbţia foarte scăzută a fondurilor europene, de performanţa scăzută în domeniul infrastructurii şi de sistemul de educaţie care rămâne deconectat de cerinţele investitorilor în ceea ce priveşte necesarul de forţă de muncă. ‘România trebuie să producă din nou muncitori calificaţi, pentru că altădată acesta era unul din punctele noastre forte’, a subliniat preşedintele FIC.