Bolojan: Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat planul de reforme pe care şi-l va asuma în Parlament
„Am încheiat o şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL în care, la propunerea conducerii partidului, am aprobat acest plan de reforme pe care PNL şi-l asumă prin grupurile parlamentare care vor activa în Parlament din mandatul următor. El are la bază reforma clasei politice pentru că fără autoritate, lumea politică nu are cum să facă reforma statului, apoi reforma statului, de asemenea, proiecte pentru economie şi dezvoltare şi, nu în ultimul rând, stabilirea unor reguli bune pentru o ţară de încredere”, a anunţat Bolojan, la sediul PNL, scrie Agerpres.
Potrivit lui Bolojan, reforma clasei politice pe care şi-o asumă PNL cuprinde: reducerea numărului de parlamentari la 300, ţinând cont şi de reprezentarea minorităţilor, reducerea subvenţiei pentru partidele politice între anii electorali, limitarea cheltuielilor din campanie decontate şi în costuri pe vot şi stabilirea unui plafon de costuri pe vot, reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, de exemplu reducerea numărului de cabinete, vile de protocol.
De asemenea, PNL doreşte ca promovarea în partid să se facă pe baza rezultatelor şi profesionalismului.
Totodată, PNL propune reforma statului, respectiv a administraţiei centrale, debirocratizare, simplificare, dereglementare.
În acest sens, liberalii doresc reducerea numărul de ministere şi agenţii şi a secretarilor de stat, comasarea serviciilor deconcentrate, „eliminarea sinecurilor”.
Alte propuneri ale PNL vizează „reguli bune pentru un stat de încredere”: „analizarea reglementărilor din toate domeniile în aşa fel încât să genereze comportamente corecte”, „creşterea vârstei de pensionare la magistraţi”, „accces corect în serviciile publice”, prin concursuri corecte şi dimensionarea corectă a muncii, „eliminarea inechităţilor din sistemul public”.
PNL mai propune, în domeniul economiei, continuarea susţinerii marilor investiţii, predictibilitate în reglementările fiscale şi susţinerea cotei unice, programe integrat pentru creşterea producţiei agricole româneşti şi pentru susţinerea exporturilor, precum şi susţinerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate şi obţinerea de brevete.