„Eu ca şi cetăţean aş fi rezervat în faţa tuturor propunerilor care se fac în general în campania electorală care nu au o legătură directă şi nu am nişte efecte reale în problemele care trebuie abordate cu adevărat. Ştiţi foarte bine cum se derulează campaniile, toată lumea dă veşti bune, toată lumea spune ceea ce le place oamenilor să audă, dar asta nu rezolvă problemele şi nu are niciun fel de relevanţă”, a declarat, în conferinţă de presă, Ilie Bolojan, alături de alţi doi candidaţi, Dumitru Ţiplea şi Gheorghe Bota, scrie Agerpres.
El a răspuns astfel mai multor întrebări după ce în zilele anterioare mai mulţi candidaţi la prezidenţiale, lideri politici de la nivel naţional l-au propus pentru funcţia de premier, într-o viitoare posibilă colaborare.
„Nu cred că este important cine este premierul României cât timp ai zece miliarde de euro de plătit dobânzi, cât timp trebuie să iei credite de zeci de miliarde în fiecare an ca să funcţionezi. Pentru că oricine ar fi premier nu are nici o marjă de mişcare. Eu cred că pentru cetăţeni nu este important dacă o persoană sau alta îşi doreşte ceva sau nu într-un context electoral. Cred că este important ca lumea politică responsabilă să dea nişte răspunsuri la problemele reale”, a răspuns Bolojan, la întrebarea dacă îşi doreşte să fie premier.
Liderul liberalilor bihoreni a mai explicat că indiferent cine va forma coaliţia de guvernare – pentru că probabil niciun partid nu va avea 50% – cu siguranţă se va discuta despre ceea ce trebuie făcut şi despre echipa care poate pune în practică programul coaliţiei de guvernare care, în opinia sa, va fi destul de diferit de ceea ce anunţă astăzi partidele.
Ca şi candidat la Senat, Bolojan a vorbit despre nevoia unui stat eficient, care nu iroseşte resursele, un stat funcţional cu instituţii bune, despre nevoia de simplificare, digitalizare şi transparentizare, precum şi cu măsuri care să dezvolte economia ţării, cu accent pe export, pe inovare şi plus valoare, dar şi susţinerea investiţiilor străine în România.
Ilie Bolojan a subliniat o serie de probleme, „acumulări negative şi boli cronice”, care trebuie reglementate, deoarece înseamnă o dezvoltare cu viteză mică, pierderi de ani şi de generaţii.
„Dacă nu vom ataca aceste probleme după logica prevenţiei unde întotdeauna costul este mult mai mic decât operaţia care se face în urgenţă şi riscurile aferente tot aşa, cred că PNL dacă intră în coaliţie trebuie să negocieze nu posturi, nu portofolii, deşi şi asta face parte, ci în primul rând măsuri, răspunsuri la problemele reale, programe clare, termene şi responsabilităţi pentru că doar în felul acesta, într-o zonă de politică în care înţelegerile se fac dimineaţa şi se încalcă seara, să fie într-adevăr respectate”, a spus Bolojan.