„În această perioadă, Comisia Europeană ne-a asigurat două tranşe de fonduri europene. O primă tranşă, în valoare de 660 de milioane euro, care reprezintă aşa-zisa prefinanţare pe care nu mai avem obligaţia să o justificăm decât la sfârşitul perioadei de închidere a programelor operaţionale, deci avem o primă tranşă de bani în conturile deschise la BNR, şi o a doua tranşă, care urmează să vină în luna aprilie, este în valoare de 637 de milioane de euro, care va asigura, de asemenea, lichiditatea necesară pentru aceste categorii de cheltuieli pe care le avem în această perioadă”, a spus Boloş, la TVR.
Potrivit acestuia, în prezent sunt două măsuri imediate gândite pentru finanţarea din fonduri europene. O primă măsură este cea anunţată de Guvern şi acoperă o parte din efortul bugetar al României, respectiv şomajul tehnic pentru angajaţii care în această perioadă au contractele de muncă suspendate. Măsura este evaluată la circa 300 de milioane de euro din fonduri europene.
A doua măsură este legată de partea de sănătate publică, „unde, de la ceea ce înseamnă costurile cu testul Covid, ceea ce înseamnă tratament profilactic al îmbolnăvirii şi apoi partea de echipamente medicale sunt, de asemenea, evaluate şi suportate din fonduri”, în jur de 350 milioane de euro disponibili.
„Din păcate, pentru partea de cheltuieli cu carantina, această categorie de cheltuieli încă nu a fost clarificată de către Comisia Europeană, noi având posibilitatea ca să suportăm doar partea de cheltuieli cu hrana, adică ceea ce înseamnă alocaţiile de hrană pe care primăriile urmează să le suporte pentru cei în carantină şi pe care noi ulterior le decontăm din fonduri europene. În această perioadă au fost măsuri pentru care am făcut toate formalităţile necesare la Comisie pentru a putea să le decontăm din fonduri europene”, a explicat ministrul.
El a menţionat şi o a treia măsură, legată de capitalul de lucru care urmează să fie asigurat IMM-urilor pentru repornirea actvităţii, deoarece şomajul tehnic rezolvă o problemă de moment.
„Sigur că în această perioadă IMM-urile au nevoie de acest capital de lucru şi este al treilea palier de măsuri pe care îl pregătim pentru a putea interveni imediat pentru a reporni activităţile şi a restarta diferite investiţii care sunt necesare pentru menţinerea locurilor de muncă”, a mai afirmat Marcel Boloş.