„Veţi avea parte în serviciul public de sănătate de alocări bugetare record. Le-am însumat aseară, toate instrumentele de finanţare şi tot ceea ce înseamnă fonduri alocate pentru serviciul public de sănătate depăşesc şapte miliarde de euro”, a precizat Boloş, prezent la Zalău la semnarea unui contract de finanţare pentru achiziţia de aparatură medicală pentru două spitale din Sălaj.
Potrivit acestuia, în următorul exerciţiu financiar vor fi alocate fonduri nu doar pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura clădirilor şi dotarea cu echipamente, ci şi pentru programe vizând calificarea medicilor, ceea ce nu a mai existat până în prezent.
„Tot ceea ce înseamnă infrastructura clădirilor, dotarea cu echipamente cu care suntem deja obişnuiţi va fi completată în viitor şi de alocări de fonduri pentru calificarea medicilor, ceea ce nu am avut până acum. (…) Aceasta înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale acestora – cursuri de specializare sau tot ce au nevoie pentru a putea să-şi îndeplinească misiunea medicală cât mai bine, dar vom avea fonduri inclusiv pentru ceea ce înseamnă competenţele tehnice ale medicilor. (…) Acest lucru se va putea întâmpla începând cu următoarea perioadă de programare”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.
Un alt program care va fi avut în vedere în domeniul sănătăţii este cel de asistenţă medico-socială în spaţiul rural, şi anume, înfiinţarea de cabinete medicale la sate, suma alocată fiind de 650 de milioane de euro.
„Vom asigura salarii pentru un număr de peste 2.000 de asistenţi medicali, pe o perioadă de şapte ani de zile. De asemenea, sunt în aceste centre prevăzuţi 1.000 de asistenţi sociali pentru finanţare, 1.000 de tehnicieni de asistenţă socială. Valoarea programului este de peste 650 de milioane de euro, ceea ce este o premieră asigurată de guvernul Orban, pentru ca populaţia de la sate să poată avea o accesibilitate cât mai bună pentru ceea ce înseamnă serviciile medicale”, a declarat Boloş.
Screeningul medical pentru prevenţie, incluzând teste gratuite, este un program amplu, cu o valoare de 775 de milioane de euro, ce vizează peste patru milioane de români.
„Dacă bugetul de şapte miliarde de euro nu va fi suficient pentru modernizarea serviciului public de sănătate (…), atunci înseamnă că ne-am ratat şansa istorică de a avea acest mare serviciu public al României modernizat şi dezvoltat”, a susţinut ministrul Fondurilor Europene.