Boloş: Sunt momente care ne-au făcut mai conştienţi de importanţa acordului semnat astăzi cu reprezentanţii Băncii Mondiale

Vulnerabilitatea în faţa dezastrelor naturale ne-a făcut mai conştienţi de importanţa acordului semnat miercuri cu reprezentanţii Băncii Mondiale, prin care putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
AGERPRES - joi, 03 oct. 2024, 12:08
Boloş: Sunt momente care ne-au făcut mai conştienţi de importanţa acordului semnat astăzi cu reprezentanţii Băncii Mondiale

„Recent am văzut cu toţii cât de vulnerabili suntem în faţa dezastrelor naturale, care au afectat nu doar locuinţele şi infrastructura, ci şi vieţile multor familii. Sunt momente care ne-au făcut mai conştienţi de importanţa acordului pe care l-am semnat astăzi cu reprezentanţii Băncii Mondiale, prin care putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe. Semnarea a avut loc în contextul evenimentului de lansare a Cadrului de Parteneriat de Ţară al Băncii Mondiale (2025-2029) în România. Subliniez că programul de investiţii al Băncii Mondiale în România este cel mai mare din Uniunea Europeană, având proiecte de investiţii în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi fermieri, pentru femei şi tinerii antreprenori, dar şi pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică, şi integrarea în lanţurile de valoare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, în primăvara acestui an, în contextul unei deplasări la Washington, a primit asigurări că se va accelera procesul de contractare pentru acest acord de finanţare, „fapt ce s-a şi dovedit”, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, Marcel Boloş a semnalat că, tot miercuri, s-a reuşit alocarea prin Fondul de Rezervă, a unor sume importante pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi, căminelor pentru persoane vârstnice şi cheltuielilor de funcţionare ale unităţilor de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice – 570 milioane lei către Consiliile Judeţene, prin bugetul Ministerului Dezvoltării şi finanţarea unui ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de fenomenul de secetă severă – 2 miliarde lei prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De asemenea, s-au alocat bani pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii în domeniul infrastructurii de transport României, prin alocarea a peste 5 miliarde lei, din care: 3,4 miliarde lei credite de angajament şi 2,1 miliarde lei credite bugetare.

„Sunt cheltuieli care vor suporta realizarea investiţiilor în infrastructura de transport din regiunea Moldovei şi Transilvaniei (A7 Ploieşti-Buzău -Focşani – Paşcani şi Autostrada Transilvania), a punctat ministrul.

Un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre a fost semnat, miercuri, la Palatul Victoria, de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.

Linia de finanţare, cu opţiune de tragere în următorii trei ani, vizează întărirea capacităţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Acordul va permite României să aibă „acces rapid” la finanţare pentru situaţii de urgenţă şi se adaugă împrumutului de 650 milioane de dolari pe care Banca Mondială l-a aprobat pentru România în luna iulie, pentru susţinerea politicilor de dezvoltare, informează Guvernul. De asemenea, a fost lansat şi noul Cadru de Parteneriat de ţară al Băncii Mondiale cu România, pentru perioada 2025-2029.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...