Bombă cu ceas: Peste jumătate din locurile de muncă din UE ar putea fi înlocuite de computere
Peste jumătate din locurile de muncă din cele 28 de state UE riscă să fie înlocuite de computere într-un orizont de 10-20 de ani, potrivit unui studiu realizat de economistul Jeremy Bowles de la London School of Economics și publicat de instituția belgiană de cercetare Bruegel.
Între 40% și 60% din locurile de muncă din fiecare stat UE vor fi „computerizate”, potrivit calculelor lui Bowles, inspirat de cercetările profesorilor Carl Frey și Michael Osborne de la Universitatea Oxford privind economia Statelor Unite.
Frey și Osborne estimau, anul trecut, că 47% din locurile de muncă din SUA se află în categoria de risc, adică au șanse mari să fie automatizate în următoarele două decenii.
Economiile „sănătoase”, precum Marea Britanie, Germania sau Franța, au un risc de computerizare a locurilor de muncă apropiat de cel înregistrat în Statele Unite.
În țările de la periferia zonei euro și în statele cu economii mai puțin dezvoltate, riscul este mai ridicat având în vedere numărul mai mare de job-uri prost plătite, care nu necesită înaltă calificare și pot fi înlocuite cu ușurință prin progresul roboticii cognitive și automatizărilor mobile.
Totuși, impactul ar putea fi temperat de faptul că, în perspectivă istorică, progresul tehnologic a ajuns mai lent în astfel de țări decât în statele cu economii dezvoltate.
„Dacă credem că tehnologia va putea depăși obstacolele tradiționale în ceea ce privește sarcinile de lucru cognitive non-rutină, atunci trebuie să înzestrăm noua generație de angajați cu aptitudini care să complementeze tehnologia fără să fie amenințate de ea”, a comentat Bowles, citat de Bloomberg.
Șomajul din Uniunea Europeană a scăzut ușor în luna mai, la 10,3%, față de 10,4% în aprilie, potrivit datelor Eurostat.