Bomba cu hidrogen, cea mai distrugătoare armă de pe Pământ – DPA
Prima bombă cu hidrogen, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite ale Americii (SUA), a degajat o energie echivalentă cu 10 megatone de TNT (trinitrotoluen), aproximativ de 1.000 de ori mai puternică decât bomba lansată asupra Hiroshimei cu şapte ani mai înainte.
În componenţa acestui nou tip de bombă, două tipuri de hidrogen – deuteriu şi tritiu – fuzionează dând heliu, eliberând astfel energie.
O armă nucleară convenţională foloseşte fisiunea – mai degrabă divizând decât contopind nuclee de atomi – pentru a crea o putere mai mică de explozie.
O bombă cu hidrogen foloseşte o reacţie iniţială de fisiune pentru a produce temperaturi mari necesare pentru o reacţie mai puternică de fuziune.
După mai puţin de un an de la testul american cu bombă termonucleară, Uniunea Sovietică şi-a testat propria bombă-H, lansând o cursă de producere a mai multor ”superbombe”.
Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată – şi totodată cea mai mare explozie provocată vreodată de om – a fost folosită de sovietici în 1961. Cunoscută şi ca Bomba-Ţar, ea a avut o putere echivalentă cu 50 megatone de TNT.