UPDATED Bombă! Posibilă ieftinire cu forța a gazelor pentru sute de mii de clienți casnici. Poziția E.On și Engie

ANRE a amendat furnizorii mari de gaze care au anunțat deja că cresc prețurile în timpul derulării contractelor și, mai important, a impus revenirea la situația anterioară. Sute de mii de clienți, care în vară au primit oferte din care se înțelegea că sunt cu preț fix și apoi au primit notificări de majorare a prețului, ar trebui așadar să nu mai aibă parte de scumpiri și să rămână cu prețul din vară. Asta doar dacă furnizorii nu vor ataca în instanță decizia ANRE, situație în care decizia autorității s-ar putea suspenda până la finalizarea procesului, iar scumpirile să continue. UPDATE la finalul textului: Ce spun E.On și Engie, care au contestat deja decizia.
Mihai Nicuţ - joi, 14 oct. 2021, 17:29
UPDATED Bombă! Posibilă ieftinire cu forța a gazelor pentru sute de mii de clienți casnici. Poziția E.On și Engie

ANRE a emis un comunicat de presă în care a anunțat amenzi pentru câțiva furnizori de gaze, inclusiv cei mai mari, Engie și E.On pentru că au crescut, în timpul derulării contractelor, prețurile, în condițiile în care oferta era cu preț fix.

„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, a spus ANRE.

Dincolo de amendă, care pentru clienți este mai puțin importantă, atrage atenția un lucru de o importanță capitală, atât pentru furnizori, cât și pentru clienți, care apare în comuniccat.

Cităm: “Totodată, ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix”

Asta înseamnă că, pentru acei clienți casnici, sute de mii dacă nu peste un milion, nu vor mai crește prețurile, ci vor plăti, până vara viitoare – prețul fix din contractul încehiat vara trecută, fără ca el să fie majorat. Să explicăm.

Engie

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație a trimis înainte de 1 iulie noua ofertă de preț – denumită Gas Start clienților inactivi – adică cei care nu au schimbat nimic de la liberalizare. Le-a propus un preț de 155 lei/MWh de gaze, preț final fără TVA, (creștere de la 124 de lei) care părea ferm un an. Spunem părea, pentru că Engie a venit cu o notificare în august cum că, având în vedere explozia prețurilor la gaze în piață, prețul va crește la 214 lei/MWh, fără TVA, de la 1 noiembrie. Un preț foarte bun acum dacă vedem ce este în piață, dar asta e altceva.

În urma deciziei ANRE, Engie va fi obligat să nu opereze majorarea de la 1 noiembrie, ci să mențină prețul de 155 de lei/MWh, înțelegem că un an de zile Sute de mii de clienți vor fi astfel salvați de la scumpirea din noiembrie și, posibil, de la următoarele, în cazul în care vreo decizie a instanței nu va întoarce în favoarea companiei ce a hotârât ANRE

E.On

Situația este asemănătoare.

E.On a trimis, tot în vară pe același sistem, clienților inactivi carora le expira vechiul contract, Standard Gas. Ceea ce  înseamnă că, în perioada 1 iulie 2021-31 decembrie 2021 vor plăti un preț final de 151,8 lei/MWh, fără TVA, iar în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022 prețul crește la 159,6 lei/MWh, fără TVA. Prețul până atunci fusese de 134 de lei/MWh.

Pe același sistem, și E.On a trimis clienților o notificare în toamnă. Li se spunea că prețul gazelor pe acest plan tarifar crește de la 1 octombrie, deși inițial li se dăduse de înțeles că el nu va crește până la 1 ianuarie.

Iar creșterea este substanțială: prețul gazului toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA, urmează să fie, de la 1 octombrie de 222 de lei MWh, în loc de 151,8 lei La fel, prețul propus de la 1 ianuarie nu mai este de 159,6 lei, ci de 235,8 lei. Însă, chiar și aici, prețul este încă destul de bun față de ce se poate alege acum din piață.

Atunci, ambele companii și-au informat clienții că procedează conform contractului când au trimis notificarea de majorare și au spus că s-au schimbat condițiile din piață.

Surse apropiate situației ne-au explicat că există o posibilitate ca revenirea decisă de ANRE să nu poată fi operată, însă. Asta dacă furnizorii vor contesta decizia în instanță este foarte probabil ca ea să fie suspendată (deci să nu producă vreun efect) până când judecătorul va decide în final cine are dreptate. Iar scumpirile să continue.

UPDATE 18.05: E.On Energie România a răspuns solicitării noastre de a-și prezenta poziția în chestiune. Vă prezentăm integral ce a spus compania (sublinierea ne aparține)

  • Prioritatea noastră este achiziționarea la timp a cantităților necesare de gaze naturale și electricitate pentru clienții noștri, pentru a asigura continuitatea și securitatea aprovizionării, indiferent de condițiile meteorologice nefavorabile sau de alte situații majore care pot apărea.
  • În calitate de furnizor, E.ON Energie România depune eforturi pentru a atenua pe cât posibil impactul creșterilor de preț asupra consumatorilor.
  • Pentru că nu este viabil economic și nici legal să vândă sub costuri, compania a fost nevoită să informeze clienții despre creșterile prețurilor de achiziție în prețul de furnizare care determină necesitatea de a modifica prețurile finale.
  • Este foarte important să sublinem faptul ca, peste 95% din factura o reprezintă costurile de achiziție a gazelor naturale, de înmagazinare, precum și cele reglementate de transport și distribuție, inclusiv TVA. Furnizorilor le revine cea mai mică parte din totalul facturii, 5%, aceasta reflectând costul serviciilor de furnizare (Call-Center, centre de relații clienți, salarii, utilități, impozite și taxe etc.).
  • Suntem extrem de preocupați în legătură cu această situație independentă de voința furnizorilor și subliniem necesitatea aplicării cu celeritate a schemei sprijin din partea statului pentru clienții care au cu adevărat nevoie de acest sprijin financiar.
  • E.ON Energie România consideră că a acționat corect, transparent si loial față de consumatorii săi. De aceea, E.ON Energie România va face toate demersurile legale necesare pentru a demonstra faptul că notificările trimise clienților s-au făcut în deplină conformitate cu cadrul legal și contractual aplicabil în relațiile cu clienții noștri, raportat la evoluția pieței și costul de achiziție al gazului majorat exponențial în ultima perioadă.

UPDATE 18.45 E.On Energie România a răspuns solicitării noastre de a-și prezenta poziția în chestiune. Vă prezentăm integral ce a spus compania

UPDATE 6.41 Poziția Engie

ENGIE Romania contestă decizia ANRE cu privire la presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale

ENGIE Romania a luat la cunoștință decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a amenda compania cu 800.000 de lei pentru presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale și contractele aferente acestora. Compania va contesta decizia în justiție, conform procedurilor legale aplicabile, pentru a obține anularea deciziei.

 

Reamintim că notificarea de majorare a prețului final, aplicabil începând cu 1 noiembrie, ce a fost transmisă clienților care nu semnaseră un contract de furnizare de gaze naturale în regim concurențial până la data de 1 iulie, s-a realizat la un preț de 175 RON/MWh (preț de achiziție gaze), în timp ce astăzi, prețul de achiziție este de trei ori mai mare, ceea ce demonstrează că oferta propusă a fost făcută transparent, cu bună credință și luând în considerare interesul clienților.

ENGIE Romania, companie prezentă pe piața energiei de 16 ani, își asigură clienții că a respectat întotdeauna legislația și reglementările în vigoare și a avut un comportament responsabil și transparent în relația comercială cu aceștia, fapt pentru care respinge orice acuzație de practici comerciale incorecte.

De asemenea, ENGIE Romania atrage, încă o dată, atenția factorilor de decizie cu responsabilități în sectorul energetic că piața traversează o criză fără precedent, atât la nivel european cât și local. În situația în care măsurile care se vor adopta în vederea atenuării efectelor asupra consumatorilor finali nu vor fi implementate pe principii echitabile și corecte din punct de vedere economic, acestea vor avea repercusiuni majore și iminente asupra companiilor de furnizare și, implicit, asupra clienților pe care acestea îi deservesc, nu numai din perspectiva prețurilor, ci și a siguranței de aprovizionare în prag de iarnă.

În acest context extrem de dificil, este imperios necesar ca toate părțile implicate -autorități, companii- să identifice împreună soluții viabile, echitabile și responsabile pentru a depăși criza și a evita colapsul companiilor de furnizare având ca efect imposibilitatea de a asigura alimentarea cu gaze naturale a clienților, așa cum începe să se întâmple în alte țări.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...