Angajaţii din fabrici primesc bonus pentru că vin la muncă. Ce e în spatele acestei strategii de retenţie a salariaţilor
În ultimii ani, bonusurile au început să se regăsească destul de des în pachetele oferite angajaţilor din producţie, sub diferite forme – bonus de prezenţă, bonus de calitate, bonus de eficienţă, bonus de disciplină -, în funcţie de priorităţile companiei şi comportamentele pe care aceasta încearcă să le stimuleze, a spus pentru Economica.net Diana Neagu, consultant la agenţia Manpower din Ploieşti.
Bonusul de prezenţă este frecvent întâlnit în cazul în care angajările se fac pe o rază de 40-50 de kilometri, locul de muncă obligând apoi la navetă, precum şi atunci când angajatorii recrutează persoane care lucrau în propria gospodărie, neobişnuite cu un ritm constant şi invariabil, sau angrenate în activităţi agricole sezoniere, pe care le prioritizează uneori, în dauna locului de muncă, a explicat pentru ECONOMICA.NET Natalia Câmpan, consultant la agenţia Manpower din Iaşi.
Bonusul de prezenţă a apărut pe de o parte din dorinţa companiilor de a fi mai atrăgătoare pentru potenţialii angajaţi, iar pe de alta – din nevoia de a asigura un flux de personal constant pe linia de producţie, absenţele fiind o sursă de fluctuaţii în productivitate şi planificare. Există o corelaţie (a acordării acestui beneficiu) cu deficitul de personal, bonusurile sporind ca număr şi valoare pe măsură ce angajaţii, chiar şi cei necalificaţi, sunt mai greu de găsit şi de atras. Este de reţinut că acest bonus vizează, de obicei, angajaţii necalificaţi şi calificaţi implicaţi direct în activitatea de producţie, eventual logistică, a povestit pentru ECONOMICA.NET Diana Neagu, consultant la agenţia Manpower din Ploieşti.
Cuantumul lunar net al bonusurilor de prezenţă pe care le-am întâlnit se încadrează între 50 şi 70 lei, cel mai adesea în combinaţie cu alte bonusuri, ne-a spus consultantul Natalia Câmpan.
Diana Neagu, consultant la agenţia Manpower din Ploieşti, a adăugat că din experienţa sa de recrutare, bonusul de prezenţă reprezintă, de obicei, între 10-12% din salariu. În general, pentru salariul minim pe economie valoarea cumulată a bonusurilor acordate unui angajat este, în medie, 400 lei pe lună.
„Angajatorii preferă să acorde mai multe bonusuri decât un salariu mai mare, pentru că bonusurile sunt strâns legate de rezultatul muncii (productivitate, polivalenţă etc.) sau de aspectele care influenţează acest rezultat (de exemplu, prezenţă sau absenteism), deci permit angajatorilor să încurajeze comportamente care nu afectează negativ planul de producţie şi volumele, reducând riscurile financiare la care s-ar expune altfel”, a spus Natalia Câmpan pentru Economica.net.
Opinie împărtăşită şi de consultantul Diana Neagu: „Apariţia combinaţiei salariu şi bonus nu este legată neapărat de considerente de costuri (şi aceste bonusuri sunt grevate de impozite şi contribuţii), cât de nevoia de a stimula productivitatea şi performanţa în companie”.
Natalia Câmpan adaugă: bonusul de prezenţă se acordă îndeosebi (alături de alte bonusuri sau individual) angajaţilor direct productivi, cei a căror prezenţă sau absenţă influenţează direct fluxul de producţie sau capacitatea de producţie. Acest bonus apare ca urmare a presiunii impuse de ritmul în care clienţii finali lansează comenzi, a penalităţilor pentru întârziere aplicate furnizorilor, dar şi a nevoii de optimizare a planificării şi productivității, care impun reducerea ratei absenteismului.
Draxlmaier vrea să atragă candidaţi la fabrica de la Satu Mare cu un pachet generos de beneficii printre care se numără şi primă de prezenţă la muncă şi de productivitate.
Compania germană DRM Draxlmaier Romania Sisteme Electrice, parte a grupului german Draxlmaier, angajează la Satu Mare 30 de operatori în producţie. Angajatorii ofertează candidaţii cu un pachet generos de beneficii printre care se numără şi prima de prezenţă la muncă şi de productivitate. Valoarea acesteia ajunge până la 280 lei brut lunar. Candidaţii sunt ofertaţi şi cu bonus de angajare, echivalentul unui salariu de încadrare, bonus pentru prima angajare, în valoare de 200 lei, patru prime anuale care însumează până la 700 lei. De asemenea, orele suplimentare sunt plătite cu 200% peste tariful orar normal, angajatorii oferă spor de noapte, de 25% din salariu, tichete de masă şi transport gratuit sau parţial subvenţionat, în funcţie de zonă, potrivit anunţului de recrutare publicat pe un mare site de profil.
Angajatorii caută pentru aceste locuri de muncă persoane majore, cu abilităţi de muncă în echipă, cu abilităţi de comunicare şi care pot distinge culorile.
În România, grupul Draxlmaier are cinci centre de producţie: la Piteşti, Satu Mare, Timişoara, Hunedoara şi Braşov. În cadrul acestora lucrează aproximativ 15.000 de angajaţi. Prima de prezenţă se acordă operatorilor din producţie, în cadrul campaniei de recrutare pe care o desfăşurăm la fabrica din Satu Mare. Ne dorim ca sistemul de recompensare financiară a angajaţilor noştri să reflecte şi performanţa acestora, de aceea sistemul de salarizare include şi prima de productivitate, care se acordă în condiţiile criteriilor stabilite intern, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Draxlmaier.
Aceştia nu ne-au răspuns direct dacă există o corelaţie între penuria de candidaţi dispuşi să lucreze în producţie şi numărul mare de beneficii cu care sunt ofertaţi de companie, dar ne-au spus că cea mai mare provocare în ceea ce priveşte recrutarea şi retenţia angajaţilor este concurenţa reprezentată de ofertele de locuri de muncă din străinătate. Pentru potenţialii candidaţi, dar şi pentru unii dintre angajaţii companiei, aceste oferte pot fi atractive pentru obţinerea unui venit mai mare decât le-ar putea aduce orice ofertă din piaţa internă. Condiţiile din piaţa forţei de muncă în ceea ce priveşte cererea şi oferta sunt usor disproporţionate. Încercăm să venim în întâmpinarea potenţialilor candidaţi prin oferta noastră de beneficii, au explicat oficialii Draxlmaier pentru Economica.net.