În județul Ilfov au fost finalizate anul trecut cu 26% mai puține locuințe față de 2022, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) analizate de Economica.net.
Un prim vârf al numărului de locuințe finalizate în Ilfov a fost atins în 2008, înainte de criză financiară globală, atunci când au fost finalizate peste 7.100 de locuințe. Acest vârf a fost depășit de-abia în 2021, cu peste 8.600 de locuințe finalizate. Creșterea a continuat și în 2022, atunci când s-a înregistrat un nou record: peste 9.000 de locuințe livrate.
În orașul Voluntari însă, care cuprinde și Pipera, au fost finalizate anul trecut 1.341 de locuințe, arată datele INS, în creștere cu 50% față de anul 2022. Este un record de livrări al ultimilor 20 de ani. Nicio altă localitate din Ilfov și care să fie aproape de București nu a a înregistrat anul trecut o creștere la fel ca Voluntariul.
Spre exemplu, în Bragadiru au fost finalizate anul trecut 659 de locuințe, în scădere cu 31% față de 2022. O scădere similară se înregistrează și în Otopeni, iar în Chiajna și Dobroești, numărul locuințelor finalizate în 2023 a fost la jumătate față de 2022.
Numărul de locuințe finalizate în Voluntari a început să crească vertiginos în ultimii ani și aproape că numărul lor s-a dublat în 2021 față de 2020.
De la Pipera celor care-și construiau case în urmă cu 20 ani, zona a devenit atractivă pentru mulți dezvoltatori, care au cumpărat în trecut terenuri generoase de la latifundiarul Gigi Becali. Zona este activă, cu peste 16 proiecte rezidențiale care au apartamente de vânzare.
Alte proitecte urmează să fie livrate anii următori. Spre exemplu, Ion Crăciunescu, fondatorul IBB holding, și Elisabeta Lipă au în derulare primul proiect rezidențial din București, cu o valoare de piață de 160 de milioane de euro. Primele apartamente vor fi livrate anul viitor.
Iar în următorii ani vor fi livrate și mai multe locuințe, pe măsură ce dezvoltatorii vor demara noi proeicte pe terenurile cumpărate în acești ani.
Dezvoltatorii nu construiesc doar blocuri de apartamente, ci și vile. Cel mai recent anunț vine e la Metav, care are autorizația de construire pentru aproape 100 de vile și 71 de apartamente. Investiția în proiect se ridică la b iar recent dezvoltatorul a obținut o finanțare de 21 de milioane de euro de la Libra Bank.
„Pandemia Covid-19 a schimbat radical preferințele cumpărătorilor de locuințe: dacă proiectele compuse exclusiv din vile puteau fi numărate pe degete înainte de anul 2020, în prezent se finalizează mii de case și vile în zonele limitrofe din nordul Bucureștiului, creșterea fiind de peste zece ori. Este un segment de piață în plină dezvoltare iar proiectele de lux, care oferă suprafețe utile foarte mari și un acces rapid și facil către școlile și restaurantele de prestigiu din nordul Capitalei, sunt printre cele mai atractive”, spunea recent Alexandru Pricop, managing partner în cadrul SVN România.