Boom-ul energiei nucleare aduce noi investiții, inclusiv în Germania, țară care și-a închis centralele – Bloomberg

Relansarea interesului în energia atomică face ca al doilea furnizor mondial de uraniu îmbogăţit să se extindă inclusiv în Germania, care rămâne o componentă esenţială în lanţul internaţional de aprovizionare cu combustibil nuclear, în pofida faptului că şi-a închis toate reactoarele, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 14 mart. 2025, 20:11
Boom-ul energiei nucleare aduce noi investiții, inclusiv în Germania, țară care și-a închis centralele - Bloomberg

„Acest lucru este adevărat chiar dacă poate părea ciudat”, a declarat vineri directorul financiar de la Urenco Ltd, Ralf ter Haar (foto).

Urenco, care la nivel mondial este depăşit doar de grupul rus Rosatom Corp. în ceea ce priveşte furnizarea de izotopi de uraniu necesari pentru producţia de energia nucleară, a precizat că anul trecut carnetul său de comenzi a crescut cu mai mult de un sfert, până la 18,7 miliarde de euro. În contexul în care din ce în ce mai multe ţări vor să construiască noi centrale nucleare şi companiile de utilităţi se îndepărtează de lanţul de aprovizionare controlat de Kremlin, Urenco (un consorţiu controlat de investitori din Marea Britanie, Ţările de Jos şi Germania) vede noi oportunităţi de creştere.

„Opinia publică se schimbă în Germania şi devine mai pozitivă faţă de energia nucleară. Acum că vedem că totul se schimbă, preţurile sunt în creştere, există o piaţă mult mai mare şi o cerere în creştere, am început şi noi să investim din nou”, a spus Ralf ter Haar într-un interviu.

Agenţia Internaţională a Energiei estimează că producţia de energie nucleară va creşte cu cel puţin 40%, şi ar putea să se tripleze conform celui mai optimist scenariu, până la mijlocul acestui secol.

Urenco are facilităţi de îmbogăţire a uraniului în Germania, Ţările de Jos, Marea Britanie şi SUA. Acestea operează instalaţii de tip centrifugă care separă izotopii de uraniu 235 necesari pentru susţinerea unei reacţii de fisiune nucleară. Pentru că acest proces poate produce şi materia primă pentru armele atomice, îmbogăţirea uraniului este o activitate extrem de bine reglementată şi există doar câţiva furnizori mondiali.

Războiul prelungit al Rusiei din Ucraina a creat noi riscuri de aprovizionare pentru producătorii de energie nucleară din economiile occidentale. În luna noiembrie, Kremlinul a anunţat că va limita, temporar, exporturile de uraniu îmbogăţit către SUA.

Aceste îngrijorări au ajutat Urenco să câştige noi contracte în Europa Centrală şi de Est. În SUA, din ce în ce mai multe companii de utilităţi încheie contracte de aprovizionare cu combustibil nuclear pe durate mai lungi. „Avem contracte care se întind până la mijlocul anilor 2040. Sunt foarte multe companii de utilităţi din SUA care şi-au asigurat întregul ciclul de viaţă pentru centralele lor doar cu noi, pentru a fi siguri că au combustibil”, a spus Haar.

Pe de altă parte, Urenco a decis să adopte o abordare mai prudentă cu privire la piaţa reactoarelor modulare mici. Chiar dacă investitorii vor ca tehnologia SMR să îşi standardizeze construcţia de reactoare, şi teoretic să coboare preţurile prin producţia componentelor în fabrici, avantajele financiare ale tehnologiei SMR nu au fost încă dovedite.

În prezent, există aproximativ 80 de tehnologii SMR care se luptă pentru supremaţie.

„Există foarte multă ambiţie politică, dar asta trebuie să se traducă şi în soluţii concrete. Am beneficia cu toţii dacă am avea mai multă claritate cu privire la ce design-uri vor fi câştigătoare pe acea piaţă”, a subliniat Ralf ter Haar.

Sursa foto: Urenco.com

Te-ar mai putea interesa și
Primele imagini și detalii despre proiectul cu locuințe și birouri de lângă mallul AFI Cotroceni din București
Primele imagini și detalii despre proiectul cu locuințe și birouri de lângă mallul AFI Cotroceni din București
Dezvoltatorul AFI face demersurile în vederea obținerii autorizației de construire a primelor apartamente de lângă mallul AFI Cotroceni. Planul Urbanistic de Detaliu pentru o a parte a......
Record la două culturi de bază. Ce producții de cereale și oleaginoase ar putea obține fermierii anul acesta
Record la două culturi de bază. Ce producții de cereale și oleaginoase ar putea obține fermierii anul acesta
Exceptând rapița, orzul și orzoaica, fermierii români au cultivat anul acesta cu până la 10% mai puține cereale și ...
Finlandezii de la Metso, care au cumpărat o fabrică în România, încep angajările. De ce au ales țara noastră
Finlandezii de la Metso, care au cumpărat o fabrică în România, încep angajările. De ce au ales țara noastră
Grupul finlandez Metso, unul dintre cei mai mari producători globali de echipamente pentru industria de minerit și agregate, ...
Ilie Bolojan: Riscăm ca până în a doua jumătate a anului viitor să nu putem consuma banii europeni
Ilie Bolojan: Riscăm ca până în a doua jumătate a anului viitor să nu putem consuma banii europeni
România se află în faţa riscului ca, până la jumătatea anului viitor, să nu poată absorbi fondurile europene pe ...