Boom-ul energiei regenerabile din Europa coboară prețurile energiei electrice la termen la nivelurile dinaintea războiului din Ucraina

Creșterea producției de energie electrică curată a contribuit la scăderea prețurilor la termen ale energiei electrice în Europa la cele mai scăzute niveluri de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2022, arată Reuters.
Mihai Nicuţ - sâm, 02 dec. 2023, 19:14
Boom-ul energiei regenerabile din Europa coboară prețurile energiei electrice la termen la nivelurile dinaintea războiului din Ucraina

Prețurile ale energiei electrice de tip bandă, cu ridicata , din Germania și Franța, cele mai mari două economii din regiune, au în prezent o medie de aproximativ 102 și, respectiv, 105 euro pe megawatt oră (MWh) pentru primul trimestru din 2024, potrivit LSEG.

Aceste niveluri sunt la mai puțin de jumătate din prețul mediu al energiei electrice angro înregistrat în ambele țări în 2022, iar piețele la termen indică faptul că prețurile par să se situeze în medie sub 105 euro/MWH în ambele țări până la sfârșitul anului 2025.

Deși pot suferi modificări pe măsură ce condițiile de piață evoluează, aceste curbe de prețuri forward relativ scăzute ar trebui să ofere un impuls consumatorilor energofagi care au fost nevoiți să reducă consumul de energie electrică din cauza prețurilor ridicate din ultimii ani.

Un factor important care a stat la baza perspectivelor moderate privind prețurile energiei electrice a fost creșterea capacității de generare de de energie din surse regenerabile în Europa în ultimii ani și încrederea generalizată că în anii următori energia regenerabilă va continua să se dezvolte mult mai mult.

Sursele de energie curată au generat un nivel record de 59,3% din energia electrică din Europa în primele 10 luni ale anului 2023 și ar putea depăși pragul de 60% până la sfârșitul anului dacă producția de energie eoliană își va reveni la nivelurile obișnuite în decembrie, arată datele Ember.

Energia curată a reprezentat în medie aproximativ 53% din totalul producției de electricitate în perioadele ianuarie-octombrie din 2015 până în 2019, iar creșterea cotei de energie curată a fost determinată în principal de creșterile abrupte ale producției de energie solară și eoliană, care s-au extins cu 85% și, respectiv, 32% din 2019.

În aceeași perioadă, producția din cărbune și gaze naturale a scăzut cu 18,2% și, respectiv, 9,3%, înclinând și mai mult mixul de energie electrică în favoarea energiei curate.

Cota de energie curată a Europei se situează pe locul al doilea în topul regiunilor majore, după America Latină (65%), și depășește cu mult cota de energie din surse regenerabile din America de Nord (47%), Asia (33%) și Africa (25%).

În fiecare regiune sunt planificate extinderi ale capacităților de producție din surse regenerabile, dar sprijinul puternic al guvernelor și al societății pentru o tranziție energetică accelerată înseamnă că Europa va fi probabil cel mai mare dezvoltator de energie curată (în afara Chinei) pentru restul acestui deceniu, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Între 2022 și 2027, numai Uniunea Europeană ar putea adăuga între 340 gigawați și 450 gigawați de capacitate de energie regenerabilă, depășind cu ușurință extinderile de capacitate planificate în Statele Unite, Orientul Mijlociu, Africa Subsahariană și Asia de Sud-Est, arată datele AIE.

În cazul în care aceste estimării de creșteri de capacitpăți instalate în regenerabil se materializează, prețurile energiei electrice din Europa ar putea scădea și mai mult și ar putea ajuta regiunea să își îndeplinească ambițiile de a deveni un important centru de energie curată care să rivalizeze cu China, arată Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h....
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă ...
A fost promulgată legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe
A fost promulgată legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe
Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada de la data intrării ...
UniCredit Bank listează la BVB o emisiune de obligațiuni de 750 milioane lei
UniCredit Bank listează la BVB o emisiune de obligațiuni de 750 milioane lei
UniCredit Bank, parte a grupului UniCredit si una dintre cele mai mari institutii bancare din Romania, listeaza la Bursa ...