Boom-ul pieței de bere, condus de consumatorii atenți la sănătate. Jocurile Olimpice, vector important de creștere

Cel mai mare producător de bere din lume, AB InBev, a ales promoveze în fața a miliarde de fani ai sportului prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris, o băutură fără alcool.
Ion Dobreanu - Dum, 02 iun. 2024, 11:23
Boom-ul pieței de bere, condus de consumatorii atenți la sănătate. Jocurile Olimpice, vector important de creștere

Sticlele de bere inscripționate cu cele cinci inele olimpice ies deja de pe linia de producție a fabricii de bere a Anheuser-Busch InBev NV din Belgia, în vederea pregătirii jocurilor de la Paris din această vară.

Au trecut 100 de ani de când capitala Franței a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice de vară, iar orașul vrea să își lase amprenta după ce pandemia a făcut ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să se desfășoare pe stadioane aproape goale. Acum, pentru prima dată, va exista un sponsor din industria berii pentru un eveniment care prezintă vârful realizărilor sportive umane.

Cel mai mare producător de bere din lume a ales să promoveze în fața a miliarde de fani ai sportului un produs fără alcool lansat în Europa cu doar doi ani în urmă. AB InBev speră să se folosească Olimpiada de la Paris – care se estimează că va fi unul dintre cei mai importanți vectori de marketing pe care l-au văzut vreodată Jocurile Olimpice – pentru a-și îmbunătăți poziția în singura zonă a industriei globale a berii care este cu adevărat în creștere.

Cu o valoare de 13 miliarde de dolari, mărci de la Heineken la Guinness, iar acum Corona Cero, atrag o mulțime de consumatori preocupați de sănătate, majoritatea tineri, dar și câțiva mai în vârstă care doresc să iasă din cultura alcoolului.

Producătorii de bere au lucrat la formule complicate pentru a încerca să reproducă gustul și textura berilor reale. Heineken, Guinness și Budweiser sunt acum disponibile fără alcool, în timp ce sute de producători de bere artizanală apar pentru a viza această piață. Pentru Michel Doukeris, directorul general al AB InBev, este foarte simplu: „Consumatorul s-a schimbat”.

Berea fără alcool, sau berea cu un conținut de alcool sub 0,5%, reprezintă un segment minuscul al pieței, cele 31,4 milioane de hectolitri pe an fiind eclipsate de cele 1,93 miliarde de hectolitri de bere cu alcool, potrivit GlobalData Plc. Dar rata anuală de creștere a acestui mic segment este de 3,6%, față de doar 0,3% pentru berea cu alcool. În SUA, procentul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care declară că beau bere a scăzut de la 72% la începutul anilor 2000 la doar 62% acum, potrivit Gallup.

Acestea sunt cifre pe care companiile nu le pot ignora, în special AB InBev care a rămas în urma concurenței din acest punct de vedere și pare gata de a rata obiectivul de a obține 20% din vânzări din berea cu conținut redus sau fără alcool până în 2025.

„Există o mulțime de evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice, în care mărcile emblematice sunt adesea varianta cu 0%. Acest lucru se datorează în parte faptului că este un domeniu în creștere, dar contează, de asemenea, în agenda producătorilor de moderare a consumului de alcool”, a declarat, conform Bloomberg, Susie Goldspink, șef al departamentului de analiză a băuturilor fără alcool și cu conținut redus de alcool din cadrul companiei de cercetare de piață IWSR.

Există, de asemenea, un beneficiu mai larg pentru companiile producătoare de bere. Deoarece versiunile lor fără alcool au adesea același nume și etichetare ca și berea originală, promoțiile contribuie la cunoașterea mărcii și permit firmelor să eludeze restricțiile tot mai stricte privind publicitatea la alcool.

Jocurile Olimpice fac parte dintr-o tendință de promovare a berii fără alcool prin intermediul sportului, inclusiv Heineken 0.0 în Formula 1 și Guinness 0.0 de la Diageo Plc în cadrul turneului de rugby Six Nations. Anul trecut, Carlsberg a distribuit 400.000 de cutii de bere fără alcool Tourtel Twist la celebra competiție de ciclism Tour de France. Și, ca un semn al concurenței dintre mărci, Carlsberg poziționează Tourtel Twist ca fiind berea fără alcool preferată la Jocurile de la Paris.

„Suntem berea oficială a Parisului și a Franței. Suntem berea oficială a mișcării olimpice. La evenimente vi se va servi Tourtel”, declară Jacob Aarup-Andersen, CEO al Carlsberg.

Compania americană Athletic Brewing Co, care vinde doar băuturi nealcoolice, consideră că o sponsorizare olimpică aduce beneficii întregii industrii. „Uneori ai nevoie de jucători mai mari care pot ajuta la creșterea gradului de conștientizare”, a declarat John Walker, co-fondatorul companiei.

Pentru companiile producătoare de băuturi, există o nevoie urgentă de a ține pasul cu tendințele care s-au dovedit deja a fi un semnal de alarmă. Peste 7.000 de baruri din Marea Britanie s-au închis în ultimul deceniu, potrivit British Beer and Pub Association. În acest declin al comercializării de bere taxele pe alcool, chiriile, costurile și reglementările au jucat un rol important, însă a contat și schimbarea obiceiurilor de consum.

Pe măsură ce consumatorii, în special grupurile demografice ale mileniilor și generației Z orientate către social media, caută să își tempereze consumul de alcool, este mai bine să ai o ofertă viabilă – și atractivă – decât să îi faci să se orienteze către o marcă rivală, un suc sau apă.

Heineken 0.0 este lider pe piața globală a berii fără alcool, potrivit GlobalData. Alți mari vânzători sunt Suntory All-Free din Japonia și Brahma 0,0%, deținută de AB InBev.

La cea mai veche fabrică de bere din lume care funcționează fără întrerupere în Germania, berile fără alcool sunt produse de la începutul anilor 1990. Dar în 2020, datorită cererii în creștere, Weihenstephan și-a dublat capacitatea de producție a berii fără alcool, mizând pe o creștere constantă. Astăzi, berea sa de grâu fără alcool reprezintă aproape 10% din vânzări și este al treilea cel mai vândut produs al companiei.

Jocurile Olimpice de la Paris vor începe peste mai puțin de două luni, iar producătorii de bere fără alcool par gata să își promoveze agrsiv propriile produse mizând atât pe restricțiile impuse de organizatori cât și pe cererea organică ventă de la clienți.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...