Veşti proaste pentru USL: Borbely anunţă că UDMR nu votează pentru moţiune
Laszlo Borbely a declarat, vineri, la Sfântu Gheorghe, referindu-se la comasarea alegerilor, că această problemă a fost tranşată deja în cadrul Uniunii, chiar dacă au existat opinii în favoarea sau împotriva comasării lor, astfel că acum nu vor exista parlamentari din arcul guvernamental care vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.
„Noi am tranşat acest lucru în cadrul UDMR. Chiar dacă au fost păreri pro şi contra, acum avem această lege. Acum, toată lumea ştie ce are de făcut”, a spus Borbely.
Acesta s-a declarat convins că nu va cădea Guvernul.
„Nu va pica Guvernul şi nu vor fi, după părerea mea, parlamentari din arcul guvernamental care să voteze moţiunea de cenzură. După ce am adoptat bugetul de stat, după ce am adoptat legi importante, cred că acum chiar avem nevoie de un Guvern, trebuie ca Executivul să pornească cu piciorul drept în anul viitor”, a conchis Borbely.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, imediat după ce premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe legea pentru comsarea alegerilor, că opoziţia depune moţiune de cenzură, iar dacă aceasta nu trece de Parlament USL va contesta legea la Curtea Constituţională.
Moţiunea de cenzură depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului se intitulează „După 22 de ani, democraţia este în pericol”, iar semnatarii susţin că scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora.
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.