‘Dezvoltarea teritorială prin parcurile industriale este un subiect foarte important. Stăm mai prost decât vecinii noştri în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor industriale, stăm mai prost decât vecinii noştri în atragerea de investiţii străine. Este important să nu cădem în ţinte false, acum, în campanie electorală. Este foarte uşor să lansăm nişte lozinci care sună frumos, dar care, deşi au undeva un sâmbure de adevăr, sunt periculoase. Haideţi să stăm cu picioarele pe pământ, să spunem ce are nevoie România. Avem nevoie de investiţii masive, pentru că, dacă vrem să ne dezvoltăm, este nevoie de contribuabili care să permită cetăţenilor să trăiască mai bine, cu un transport mai bun, cu servicii mai bune, spaţii publice, cinematografe’, a spus Costin Borc.
În acest context, ministrul Economiei a admis că trebuie sprijinit capitalul autohton, însă acest lucru trebuie să se realizeze ‘în linia normelor Uniunii Europene’, România fiind stat membru.
‘Am acceptat că suntem într-o piaţă unică internă. Dacă am acceptat asta, înseamnă, de exemplu, că o firmă franţuzească, austriacă, irlandeză este o firmă din piaţa internă. Nu este investiţie străină, haideţi să acceptăm acest lucru! Da, capitalul românesc este defavorizat, dar nu este defavorizat de reguli, ci de know-how, de accesul la finanţare, deci este bine să vedem cum să ajutăm start-up-urile noastre, cum să luăm firmele bune româneşti să le creştem pentru a deveni concurente cu firmele cu capital străin’, a explicat Borc.
El a atras atenţia că una dintre principalele teme care ar trebui rezolvată este lipsa forţei de muncă.
‘Astăzi sunt locuri în care nu mai avem forţă de muncă. În zona Banatului se aduc zilieri din Serbia şi din Ungaria; nu mai avem zilieri. În zona de nord a ţării există, de asemenea, acest flux. Avem probleme cu forţa de muncă calificată. Avem nevoie de oameni capabili cu care să reuşim inclusiv o debirocratizare. Dacă oamenii de calitate, mă refer la oamenii cu şcoală, se duc în străinătate să studieze şi rămân să lucreze în străinătate ce facem? Cum arată România anului 2030? Întrebarea este cum arată România şi cum reuşim să aducem înapoi oamenii din diaspora care vin cu nişte cunoştinţe profesionale şi cu o dorinţă de antreprenoriat mai mare decât a noastră’, a adăugat şeful de la Economie.
În opinia lui Costin Borc, nu trebuie să ne plângem că nu avem suficienţi antreprenori.
‘Nu uitaţi, în 1989, acum 26 de ani, nu exista niciun antreprenor în România. Să creştem o generaţie antreprenorială destul de bună şi de calitate până astăzi, când cu o generaţie înapoi nu exista nimeni, cred că este un start bun. Aş vrea să ne uităm în viitor cu optimism şi răspundere, să vedem cum construim administraţie locală, administraţie centrală, mediu de afaceri, asociaţii’, a mai spus acesta.
Dezvoltarea teritorială prin investiţii în parcuri industriale, precum şi în alte proiecte relevante pentru sectorul economic, se aliniază obiectivelor asumate de autorităţile centrale, în vederea implementării Strategiei Europa 2020 şi a Planului de Investiţii pentru Europa, au apreciat organizatorii forumului. Beneficiile economice şi sociale ale zonelor de oportunitate industrială se reflectă în dezvoltarea sectorului de cercetare şi inovare, creşterea gradului de ocupare a populaţiei active, prin crearea de noi locuri de muncă, reducând, în consecinţă, procentajul populaţiei ameninţate de sărăcie.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat, luni, forumul ‘Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi de terenuri industriale’. La manifestare au participat reprezentanţi ai Corpului diplomatic, specialişti în urbanism şi construcţii şi ai unor organizaţii profesionale.