Conform unui comunicat al Ministerului Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, remis vineri AGERPRES, Costin Borc a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate, secţiunea piaţă internă şi industrie. În marja reuniunii Consiliului COMPET a avut loc şi ceremonia de semnare a Iniţiativei Comune pentru Standardizare, eveniment care marchează progresele în implementarea obiectivelor Strategiei Privind Piaţa Unică, document semnat şi de Costin Borc pentru România.
Prin acest document, Comisia Europeană transmite că standardele sunt importante pentru întreaga economie, ele contribuind în mod substanţial la creşterea competitivităţii, iar UE a fost şi rămâne un centru de dezvoltare al standardelor.
Industria siderurgică a fost abordată recent atât în discuţii în cadrul reuniunilor G20, G7 şi OECD, cât şi în discursul preşedintelui Junker privind Starea Uniunii, fapt ce reflectă problemele majore cu care se confruntă acest sector industrial (supracapacitate de producţie la nivel global, scăderea cererii /înlocuire cu aluminiu, presiunea dumpingului, preţul energiei, revizuirea ETS).
Cu acest prilej, Costin Borc a declarat că industria siderurgică europeană se află la un punct de cotitură datorită presiunilor exercitate de politicile UE şi a subliniat necesitatea concentrării eforturilor pentru menţinerea acestui sector în UE, la parametri optimi, fiind de dorit o abordare mai aplicată în cadrul Grupului la Nivel Înalt pentru industrii energo-intensive care să stabilească o viziune pe termen mediu şi lung pentru industria siderurgică.
Costin Borc a susţinut necesitatea avansării în negocieri privind modernizarea instrumentelor de apărare comercială (mTDI), în vederea ‘echipării’ industriei UE cu instrumente de apărare eficiente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale şi eficientizarea măsurilor anti-dumping şi anti-subvenţii. El a apreciat că ‘un sector siderurgic european şi românesc eficient, puternic şi sustenabil poate fi dezvoltat prin investiţii continue în cercetare, inovare şi calificare a lucrătorilor, fiind necesară accesarea fondurilor disponibile al nivel european’.
Preşedinţia slovacă a Consiliului UE a introdus pe agenda miniştrilor COMPET dezbateri despre integrarea competitivităţii şi accesul IMM-urilor la finanţare, economia colaborativă, industria siderurgică şi, în cadrul dejunului ministerial, competitivitatea sectorului construcţii.
Accesul la finanţare al IMM-urilor, al companiilor nou create şi al celor în creştere influenţează direct competitivitatea, motiv pentru care miniştrii COMPET au discutat acest subiect. S-a conturat ideea unei reuniuni comune a formatelor COMPET şi ECOFIN pentru a discuta pe fond problema accesului la finanţare.
Vicepremierul Borc a susţinut necesitatea flexibilizării instrumentelor financiare în ceea ce priveşte gradul de risc şi folosirea instrumentelor financiare naţionale, care să asigure complementaritatea instrumentelor europene pentru sprijinirea noilor modele de afaceri şi a IMM-urilor inovative. Totodată, oficialul român a spus că România alocă aproximativ 50 milioane euro pentru start-up-uri prin intermediul fondurilor structurale şi al fondurilor sectoriale speciale (agricultură, turism).
În acelaşi context, s-a subliniat importanţa disponibilităţii finanţării europene pentru aceste companii, în special pentru cele în creştere, pentru dezvoltarea afacerii şi pentru menţinerea acestora în România. Costin Borc a anunţat perspectiva unei noi iniţiative la nivel naţional, dedicată start-up-urilor inovative, care să asocieze fonduri structurale, Fondul European pentru Investiţii Strategice şi capitalul privat în cadrul unui program de colaborare cu industria, universităţi şi centre de cercetare-dezvoltare pentru a contribui la procesul de transformare digitală a industriei.
Referitor la economia colaborativă, demnitarul român a susţinut necesitatea unui echilibru între legiferare şi mecanismele de autoreglare ale pieţei, care va fi benefic pentru dezvoltarea economică şi va aduce încasări suplimentare pentru autorităţile fiscale. Totodată, el a precizat că, la nivel naţional, se derulează un proces amplu de evaluare a legislaţiei în scopul reducerii sarcinilor legislative şi de reglementare.
Costin Borc a apreciat necesitatea revizuirii strategiei Construcţii 2020 pentru a răspunde provocărilor digitale. Companiile care activează în sectorul construcţii se confruntă cu aceleali probleme de natură generală pe care le au IMM-urile, respectiv accesul la credite, combaterea plăţilor întârziate, accesul la licitaţii publice.
În ceea ce priveşte serviciile, Costin Borc a susţinut simplificarea procedurilor administrative pentru furnizorii transfrontalieri de servicii, prin ‘cardul european de servicii’, care ar putea fi benefic şi pentru sectorul construcţiilor.
Oficialul român a reiterat, totodată, necesitatea menţinerii obiectivului politic ca ponderea industriei să ajungă la 20% în 2020 în PIB-ul UE şi a subliniat că integrarea inovării şi contribuţia la procesul de transformare digitală se susţin printr-o bază industrială, solidă în UE, de produse cu valoare adăugată ridicată.
Viceprim-ministrul Borc a semnat, împreună cu reprezentanţii altor 15 state membre UE, o scrisoare adresată vicepreşedintelui Comisiei Europene Jyrkri Katainen şi comisarului El¿bieta Bieñkowska în acest sens, care a fost transmisă în preziua reuniunii Consiliului COMPET.