Borc, ministrul Economiei: Dorim să înţelegem în ce fel se face vânzarea Oltchim
Costin Borc spune că în cazul Oltchim, rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori şi că este nevoie de un proces profesionist pentru a înţelege modalitatea prin care se pot face anumiţi paşi.
‘La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist şi să înţeleg ce avem, care sunt soluţiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înţelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme’, a spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.
Luna octombrie a fost prima cu profit pentru Oltchim, companie în insolvenţă, după ani de zile de pierdere continuă. Potrivit lui Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului vâlcean, Oltchim a înregistrat un EBITDA (profit înainte de plata taxelor) de 336.000 de euro, după ce, în vară, pierderea lunară se cifra la peste 1 milion de euro.
Gradul de încărcare al combinatului a urcat şi el până la 27%, de la 22% în primul semestru, cu ţinta 36% în martie. „Lucrurile s-au desfăşurat în bine, din vară şi până în prezent. Factorii externi au primat, pentru că o fabrică chimică din Scandinavia de-a BASF a ars, aşa că cererea pentru polioli a crescut foarte mult”, a spus Piperea.
hinezii şi SIF Transilvania ar fi interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro.
CITEŞTE ŞI Oltchim a intrat pe profit. Ce se întâmplă cu privatizarea combinatului vâlcean