Borc: Prezenţa oficialilor Ministerului Economiei în adunările generale ale acţionarilor ar putea să nu mai fie remunerate

Economica.net
11 02. 2016
big__mg_8714_15809200

‘I-am mai prezentat premierului, de asemenea, un set de măsuri pe care vrem să le implementăm în ceea ce priveşte prezenţa reprezentanţilor statului în adunările generale ale acţionarilor şi în consiliile de administraţie şi selecţia personalului executiv. Am pus accent pe câteva lucruri care nouă ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezenţele în AGA să nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanţi ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar şi un supleant, neremuneraţi. Ei vor îndeplini mandatul pe care îl vor primi, în cazul ministerului, gândit în scopul implementării strategiei ministerului şi strategiei româneşti în industriile respective, în întreprinderile respective’, a spus Borc.

În acest sens, el a precizat că îşi doreşte ca ministerul să nu mai fie administratorul direct al companiilor din subordine.

‘Vrem să responsabilizăm consiliile de administraţie şi vrem ca ministerul să nu fie administratorul direct al acestor societăţi. Reprezentanţii ministerului nu vor putea să aibă funcţie de preşedinte în CA. Nu poţi să fii director general în minister şi preşedinte în consiliul de administraţie. Nu ai timp să faci aceste lucruri dacă vrei să le faci bine. Nu suntem în favoarea prezenţei corpului de control sau a Departamentului de audit în consiliile de administraţie. Este un conflict de interese’, a explicat ministrul.

În altă ordine de idei, Costin Borc a afirmat că vrea implementarea unui management profesionist în industria de apărare.

‘I-am prezentat premierului o ţintă de 13 întreprinderi în care Ministerul Economiei este acţionar majoritar la care vom implementa Ordonanţa 109 în forma ei actuală, printre care se află Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Cupru Min, Conversmin. Considerăm necesar ca în industria de apărare şi în întreprinderile din această industrie să implementăm un management profesionist. Chiar dacă astăzi prevederile Ordonanţei 109 nu ne obligă, putem ca selecţiile pe care le facem, să le facem în mod profesionist. Numai aşa vom putea să ne prezentăm ca un partener de nădejde pentru înzestrarea Armatei Române’, a subliniat ministrul.