Borc: Vom încerca să aprobăm înfiinţarea unui Consiliu de competitivitate, în şedinţa de Guvern de miercuri
‘Suntem de acord cu mesajul preşedintelui, că trebuie că construim continuitate. Ţara are nevoie de o viziune pe termen lung, care să acorde stabilitate, încredere ş.a.m.d. Ce facem pentru acest lucru? Mâine, în Guvern, vom încerca să aprobăm înfiinţarea unui Consiliu de competitivitate prin care, dacă va fi aprobat şi de Parlament, România va avea o viziune şi o strategie pe termen lung. Guvernul lucrează, de asemenea, la un draft pe viziune economică pe care îl vom dezbate cu celelalte partide politice, mediul de afaceri, sindicate, patronate. Pentru acest lucru avem nevoie un Centru de strategie, pe expertiză, care să fie capabil să răspundă acestor provocări pe termen lung. Trebuie să transformăm Ministerul Economiei într-un administrator, într-un centru al strategiei. Companiile de stat cred că trebuie să fie administrate de către profesionişti’, a afirmat Borc.
Oficialul a precizat, totodată, că, deşi România încă suferă la capitolul percepţiei, a derula afaceri aici reprezintă un lucru pozitiv.
‘România încă suferă din cauza percepţiei greşite. Consider că, făcând afaceri în România, este un lucru pozitiv. Dacă sunteţi aici, înseamnă că aveţi afaceri profitabile, altfel nu aţi fi prezenţi aici. Nu spun că este uşor să faci afaceri în România, dar spun că, până la urmă, în ultimul ceas dumneavoastră reuşiţi să obţineţi rezultate aşteptate. Imaginaţi-vă cum ar fi fără problemele cu care vă confruntaţi în raport cu administraţia. Ar fi plictisitor… Ce le veţi spune la cină prietenilor, ce anecdote le-aţi mai spune…? Cred că România este un mediu propice pentru afaceri. De asemenea, cred că trebuie să schimbăm cumva percepţia, iar în anii următori România va fi în această parte a Europei un loc bun pentru business’, a spus Costin Borc.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat, marţi, conferinţa de lansare a Raportului de Competitivitate pentru România, eveniment la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor şi mediului de afaceri.
Raportul conţine şi o serie de recomandări bazate pe o analiză statistică şi pe rezultatele sondajelor de opinie realizate în rândul directorilor executivi ce conduc afaceri în România asupra progreselor înregistrate de ţara noastră din perspectiva cadrului legislativ, administraţiei publice, infrastructurii fizice, resurselor umane şi a politicii fiscale şi monetare.