„Actualul primar al Londrei a falimentat practic TfL (Transport for London) înainte de venirea coronavirusului”, a afirmat în parlament actualul premier, fost primar al capitalei britanice din 2008 până în 2016.
Johnson (conservator) a mai susţinut între altele că în 2016 TfL a fost lăsat într-o stare de „sănătate robustă”.
Khan (opoziţia laburistă) a cerut pachetul de asistenţă în condiţiile în care lockdown-ul impus pe fondul pandemiei a dus la scăderea dramatică a deplasărilor cu transportul public în Londra.
Guvernul lui Johnson negociază în prezent cu mai mulţi primari de oraşe britanice în legătură cu modul în care pot fi compensate pierderile afacerilor forţate să închidă în timpul restricţiilor şi cum pot fi ajutate serviciile publice să-şi continue activitatea.
Khan, care a îngheţat parţial tarifele călătoriilor cu TfL, a atenţionat mai devreme că propunerile guvernului – care cere în ce-l priveşte majorarea tarifelor şi o serie de alte măsuri ca extinderea aşa-ziselor zone de „congestionare” a traficului, unde şoferii trebuie să plătească o taxă pentru deplasarea în oraş – îi vor descuraja şi mai mult pe londonezi să călătorească, ceea ce va afecta şi mai mult revenirea la normalitate.
Populaţia Londrei a depăşit în 2015 recordul din 1939 de 8,6 milioane de locuitori, iar conform previziunilor de dinainte de pandemie urmează să treacă de 10 milioane în 2030.