Borisov despre MCV: Întârzierile amendamentelor aşteptate de CE, o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar

Întârzierile înregistrate în adoptarea amendamentelor legislative aşteptate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) constituie o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar, a apreciat joi premierul bulgar Boiko Borisov, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, transmite BTA, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 19:25
Borisov despre MCV: Întârzierile amendamentelor aşteptate de CE, o mare vulnerabilitate a guvernului bulgar

‘Din păcate, s-a ajuns ca în aproape un an să nu elaborăm amendamentele legislative respective, ceea ce este o vulnerabilitate imensă a guvernului bulgar şi de aceea îmi pun mari speranţe în ministrul justiţiei Ekaterina Zaharieva’, a spus Borisov.

El a amintit ca priorităţi deosebit de importante legea de combatere a terorismului, noul Cod Penal, noul Cod de Procedură Penală şi reorganizarea sistemului judiciar din Bulgaria.

Boiko Borisov a subliniat că noul Birou Naţional Anticorupţie de la Sofia va fi ales de parlamentul bulgar şi activitatea sa va fi supusă controlului parlamentar, astfel încât să se distanţeze cât mai mult posibil de guvern. Premierul bulgar şi-a exprimat dorinţa ca în acest birou să fie inclusă şi Comisia pentru confiscarea averilor ilegale.

‘Suntem foarte motivaţi şi sper să reuşim să finalizăm aceste legi până în aprilie. În timpul precedentului meu mandat am dorit să fim separaţi de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)’, a spus Borisov. Într-o conferinţa de presă susţinută luni la Bruxelles după întrevederea cu premierul român Dacian Cioloş, preşedintele Comisiei Europene s-a declarat convins că în timpul mandatului său se va pune capăt MCV în cazul României. ‘Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noştri bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor Comisiei Europene şi din partea statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla’, a afirmat Jean-Claude Juncker.

‘La bine şi la rău, suntem vecini cu România, ambele ţări aspiră la Schengen şi sunt supuse MCV. Nu este un secret faptul că aştept ca procurorii de supraveghere să fie trimişi de Comisia Europeană până la finalul lunii martie’, a menţionat prim-ministrul Bulgariei.

Raportul MCV prezentat pe 27 ianuarie de Comisia Europeană relevă că obţinerea de rezultate concrete în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a crimei organizate rămâne cea mai mare provocare pentru Bulgaria şi trebuie să constituie principala prioritate pentru autorităţile acestei ţări.

Potrivit documentului, Bulgaria a întreprins în 2015 paşi importanţi pentru a pune din nou pe agendă reforma justiţiei, după o perioadă de instabilitate politică care a părut să ţină pe loc progresele. Cele două strategii naţionale privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie constituie o foaie de parcurs detaliată pentru acţiune, afirmă Comisia, evidenţiind că transpunerea lor în progrese concrete şi tangibile va reprezenta o provocare majoră pentru 2016.

Raportul salută amendarea Constituţiei în luna decembrie, considerând că adoptarea modificărilor reprezintă un pas important spre o reformă a Consiliului Suprem al Magistraturii, şi evidenţiind că strategia reformei judiciare trebuie să devină lege.

Documentul remarcă însă că alte iniţiative s-au lovit de obstacole, îndeosebi strategia anticorupţie. Proiectul de lege care urma să instituie o nouă autoritate unificată anticorupţie a fost respins de parlament. Deşi guvernul şi-a anunţat intenţia de a propune un nou proiect, respingerea primei variante a evidenţiat lipsa de consens politic din spatele procesului de reformă, indică raportul. Acesta avertizează că progresele lente în combaterea marii corupţii şi a cazurilor de crimă organizată continuă să erodeze încrederea populaţiei în capacitatea autorităţilor bulgare de a face justiţie. Totodată, faptul că multe dintre recomandările din raportul MCV pe 2015 încă reclamă acţiune evidenţiază o lipsă de determinare în eforturile instituţiilor bulgare în zone-cheie ale guvernanţei judiciare.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare prin MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al Bruxelles-ului şi al multor state membre vor continua să furnizeze sprijin valoros eforturilor de reformă ale Bulgariei.

În concluzie, Comisia îndeamnă Bulgaria să-şi accelereze progresele în implementarea recomandărilor vizând reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...