Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, informează EFE.
AGERPRES - lun, 29 apr. 2024, 14:14
Borrell cere

Şeful diplomaţiei europene a evidenţiat panorama geopolitică actuală şi schimbările pe care le-a suferit în ultimele decenii, într-o sesiune a reuniunii speciale a Forumului Economic Mondial (WEF), care are loc duminică şi luni la Riad, scrie Agerpres.

Borrell a rezumat schimbările pe care le-au suferit relaţiile internaţionale în ultimii ani, în care s-a trecut de la a vorbi despre blocuri est-vest şi nord-sud la a discuta despre „nord, sud, est şi vest”.

„Nu există o înţelegere clară despre cum este lumea de astăzi. Competiţia este bună, dar problema nu este competiţia, ci confruntarea şi există mai multă confruntare pentru că sunt mai mulţi poli şi mai puţine reguli. Puterea a fost redistribuită, sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli. De aceea există dezordine”, a explicat Borrell celor prezenţi.

Potrivit lui Borrell, principala consecinţă a acestei noi ordini mondiale este o redistribuire a puterilor care a schimbat relaţia de forţe şi multe dintre ele au fost îndreptate către Asia, iar, în timp ce „nordul şi vestul au scăzut în importanţă”, ţări precum Arabia Saudită şi China cresc.

În acest sens, Borrell a subliniat că „războiul nu se poartă doar cu bombe, ci şi cu naraţiuni” şi a subliniat importanţa geografiei pentru a stabili relaţii şi alianţe.

„Astăzi avem nevoie de mai multă cooperare (…) Trebuie să respectăm regulile existente şi să le schimbăm pe cele care nu se adaptează la lumea de astăzi”, a adăugat el.

Borrell a recunoscut că există un sâmbure de adevăr în caricaturizarea pe care unii o fac Uniunii Europene: dependenţa de gazul rusesc (care a trecut de la 45% la 10% de la izbucnirea războiului), de securitatea NATO condusă de SUA şi de comerţul cu China.

Dar a fost clar că acest lucru se va schimba: „Trebuie să ne adaptăm la noua lume. Să fim mai responsabili cu securitatea şi resursele proprii (…) Noile ţări au demonstrat o capacitate incredibilă de inovare tehnologică. Mai multă uniune în Europa pentru a supravieţui într-o lume a giganţilor şi pentru a ţine cont de priorităţile celorlalţi pentru propria dezvoltare”.

Totodată, şeful diplomaţiei europene a reiterat că UE va sprijini Ucraina „până când (preşedintele rus Vladimir) Putin decide să pună capăt războiului”, lucru care nu se va întâmpla „prea curând”, ci mai degrabă va fi nevoie să aşteptăm alegerile din SUA pentru a ne face o idee cu privire la viitorul conflictului.

Borrell a insistat asupra angajamentului UE de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei fără a ţine seama de efortul bugetar pe care îl presupune acest sprijin.

”Vom continua să sprijinim oamenii din Ucraina (…) Sunt unii care se întreabă câţi bani vom cheltui în război. Ne-am angajat să sprijinim Ucraina să reziste până când Putin va decide să oprească războiul, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla curând”, a apreciat Borrell, care a amintit că „Putin a început războiul”.

În ceea ce priveşte prelungirea în timp a războiului dintre Rusia şi Ucraina, el şi-a exprimat îngrijorarea că ceva similar se va întâmpla în Orientul Mijlociu şi s-a referit la războiul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza, un alt exemplu de „război între două părţi pentru acelaşi teritoriu unde singura soluţie este împărţirea”.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...