Borza îi lasă fără abur pe polonezii de la Uzinele Sodice Govora, cel mai mare producător de sodă din România

Economica.net
02 08. 2016
3438_image_article_64592300

„Aceasta decizie a fost impusa de situatia dezastruoasa in care se gaseste CET Govora ca efect al incheierii si derularii unor contracte comerciale prejudiciabile. La momentul deschiderii procedurii insolventei, 9 mai 2016, CET Govora inregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei si datorii de peste 400 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Euro Insol.

„Pe relatia contractuala cu USG, CET Govora a livrat constant in cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un pret mult mai mic decat pretul de cost sau pretul reglementat de ANRE. Pretul contractual era de doar 78 lei Gcal in conditiile in care pretul reglementat era de 106 lei Gcal si pretul de cost de 130 lei Gcal. Cresterea pretului contractual pe intervalul de referinta 2006-2016 nu a fost de natura sa acopere nici macar inflatia. Astfel, CET Govora a inregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflatie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro ca diferenta intre pretul reglementat de ANRE si pretul contractual sau 64 milioane euro ca diferenta intre pretul de cost si pretul contractual”, spune Euro Insol..

„Imediat dupa deschiderea procedurii insolventei impotriva CET, am demarat discutii si negocieri cu cei 2 parteneri stategici Oltchim si USG in vederea obtinerii unor preturi corecte si echitabile care sa genereze venituri suplimentare, conditie esentiala in promovarea cu succes a unui plan de reorganizare. Oltchim, o societate cu capital de stat si in insolventa, a acceptat o crestere de preturi semnificativa de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Uzinele Sodice Govora parte a unei multinationale cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro a refuzat sa acepte o majorare de pret cel putin pana la valoarea prag minimala reglementata de ANRE. Evident, nu am avut alta solutie decat denuntarea contractului pentru a reduce pierderile suferite de CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei si pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei”, a declarat Remus Borza reprezentantul Euro Insol, admistratorul judiciar al CET Govora.

Uzinele Sodice Govora sunt deţinute de grupul polonez Ciech, care a cumpărat firma în decembrie 2006. Ciech Soda România produce sodă calcinată, sticlă de apă, silicat de sodiu și alte produse derivate din sodă. În 2014 (ultimele date disponibile), firma a înregistrat pierderi de 313.000 de lei, la o cifră de afaceri de 284 de milioane de lei.