„Dacă insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes, atunci vor urma imediat alte 20 de companii de stat care vor fi în insolvenţă”, a declarat Borza pentru Ziarul Financiar. Acesta adaugă că managementul privat, chiar şi cu cei mai reputaţi manageri, nu ar reuşi să scoată din situaţia dificilă aceste companii, în condiţiile acestea sunt pline de băieţi deştepţi şi personalul este protejat de contracte colective de muncă puternice.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe 20 iunie, decizie care a luat prin surprindere industria de profil şi sistemul bancar, care a finanţat cu 2,68 miliarde de lei compania de stat. De atunci, contractele cu traderii de energie, aşa-numiţii băieţi deştepţi, au fost anulat sau renegociate (două dintre ele) şi compania a livrat primele cantităţi de energie pe bursă.
Insolvenţa a arătat şi alte cauze pentru care o companie cu o cifră de afaceri netă de 2,99 miliarde de lei face un profit de doar 15,72 milioane de lei. Compania, care produce cea mai ieftină energie din România, plătea către alte companii bani mulţi pentru achiziţia de energie mai scumpă pentru a-şi acoperi contractele împovărătoare. De asemenea, cheltuielile de personal sunt foarte ridicate, spune administratorul judiciar într-un raport publicat săptămâna trecută, şi contractul colectiv de muncă a dus la situaţia în care se plătesc angajaţilor peste 70 de prime sporuri şi beneficii care depăşesc ca valoare salariul normal.