Borza (Hidroelectrica): Brădean a propus încheierea unui contract păgubos pentru Hidroelectrica

Eugen Brădean, directorul de furnizare al Hidroelectrica reținut miercuri de procurorii DNA, a propus în Consiliul de Supraveghere încheierea unui contract păgubos pentru companie, iar serviciile de informații au monitorizat toată această activitate, a declarat miercuri seară, pentru AGERPRES, Remus Borza, președintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 20:39
Borza (Hidroelectrica): Brădean a propus încheierea unui contract păgubos pentru Hidroelectrica

Potrivit acestuia, Brădean a propus, în ședința de marți a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, încheierea unui contract pe trei ani cu un trader de energie din care Hidroelectrica ar fi pierdut 50 milioane euro.

„Acest contract era pe același tipic cu cele cu băieții deștepți, adică Hidroelectrica ar fi vândut energie sub costurile de producție. Prețul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh. Argumentele lui Brădean erau puerile: să facem acest contract pentru că avem excedent de energie pe 2014. Brădean a fost susținut de unii membrii ai Consiliului de Supraveghere”, a spus Borza, refuzând să precizeze numele acestora.

Borza a adăugat că luni (28 octombrie — n.r.) a fost convocată o nouă ședință a Consiliului de Supraveghere pentru revocarea lui Eugen Brădean din funcția deținută la Hidroelectrica.

Întrebat care este legătura între acest contract și reținerile din această seară de la DNA Borza a răspuns: „Da, este vorba de acest contract. De când a intrat în insolvență, Hidroelectrica a fost în permanență monitorizată de serviciile de informații, ceea ce este bine pentru că Hidroelectrica este o companie strategică”.

Borza a ținut să sublinieze că el nu a denunțat pe nimeni în acest caz.

„Nu a fost niciun denunț, părerea mea este că aceste rețineri au fost doar din monitorizarea continuă a activității membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica și conducerii executive”, a adăugat el.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus reținerea lui Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită.

De asemenea, a fost reținut și Eugen Brădean, director de trading în cadrul SC Hidroelectrica SA și membru în cadrul Directoratului, pentru complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, cei doi vor fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în octombrie, inculpatul Mihăilă i-a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica SA a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei — aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

„Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Eugen Brădean”, susține sursa citată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Te-ar mai putea interesa și
Premier Energy a cumpărat parcul fotovoltaic dezvoltat și de nepotul lui Ciolacu, care ar urma să primească bani din PNRR
Premier Energy a cumpărat parcul fotovoltaic dezvoltat și de nepotul lui Ciolacu, care ar urma să primească bani din ...
Premier Energy anunță finalizarea tranzacției prin care a preluat 90% din compania care dezvoltă un parc fotovoltaic în județul Buzău, care s-a calificat la finanțare din PNRR și unde......
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an
Aderarea completă la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an şi, cu siguranţă, acest lucru se ...
Ligia Deca: România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale pentru OCDE şi a primit aviz favorabil pe Educație
Ligia Deca: România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale pentru OCDE şi a primit aviz favorabil ...
România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale şi a primit aviz favorabil, care confirmă alinierea ...
Universitatea București transmite că renovarea clădirii cuprinde un plan de conservare istorică
Universitatea București transmite că renovarea clădirii cuprinde un plan de conservare istorică
Universitatea din Bucureşti a transmis, vineri, că Proiectul de renovare a clădirii Palatului instituţiei de învăţământ ...