Compania de stat Hidroelectrica a realizat un profit de 253 de milioane de lei, în primele patru luni ale anului, un rezultat mai mare decât cel estimat în bugetul de vebnituri şi cheltuieli pentru 2014. Totuşi, rezultatul din acest an al companiei nu va egala performanţa de anul trecut, când Hidroelectrica a înregistrat un profit de 900 de milioane de lei, spune administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
„Nu vom putea repeta performanţa de anul trecut, pentru că Guvernul ne-a furat 90 de milioane de euro. 40 de milioane de euro din taxa pe stâlp şi 50 de milioane de euro pentru că ANRE ne-a impus să vindem MWh pe reglementat la 115 lei, de la 125 de lei, anul trecut”, spune Borza.
Potrivit acestuia , anul acesta se va realiza o producţie de peste 15 TWh, peste cea de anul trecut.
Hidroelectrica mai are de plătit doar 234 de milioane de euro la bănci, din 831 de milioane de euro, cât reprezenta datoria la intrarea în insolvenţă , în 2012.
În aceasta perioadă, Hidroelectrica asigură circa jumătate din producţia României de curent, pentru că are multă apă de uzinat. Ba chiar, pe Dunăre şi pe unele râuri, trebuie să se deverseze apă întrucât ste prea multă pentru a fi uzinată.
„Gradul de umplere al lacurilor Hidroelectrica este de 93%, un nivel nemaiîntâlnit de mulţi ani ”, spune Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Prin urmare, compania de stat, acum în insolvenţă, va înregistra producţii mari şi în următoarele luni.
Prin decizie a ANRE, Hidroelectrica trebuie să asigure 60% din curentul consumat de populaţie, pentru care i se plăteşte 115 lei/MWh, un preţ la care, spune Borza, compania face pierderi.
Hidroelectrica este cel mai mare şi mai ieftin producător de energie din România, excluszând centralele ce produc energie din surse neconvenţionale. Într-un an norma, compania asigură circa o treiem din producţia de curent a României.