Borza: Nu există nicio hotărâre prin care să fiu obligat să plătesc 500.000 de euro companiei Uztel

Avocatul Remus Borza declară că nu există nicio hotărâre prin care să fi fost obligat la plata a 500.000 de euro către societatea Uztel, aşa cum a afirmat Asociaţia 'Uztel' Ploieşti, acţionarul majoritar al societăţii respective, care a spus că a câştigat în mod irevocabil procesul prin care a contestat ''practica abuzivă a administratorului judiciar Remus Borza în privinţa comisioanelor încasate".
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 17:22
Borza: Nu există nicio hotărâre prin care să fiu obligat să plătesc 500.000 de euro companiei Uztel

„Nu există nicio hotărâre judecătorească prin care avocatul Remus Borza sau Euro Insol să fie obligat să restituie vreo sumă de bani către Uztel SA, al cărui administrator judiciar este. Este binecunoscută practica Asociaţiei Uztel de a da comunicate de presă în care denigrează consorţiul de administratori judiciari cu o zi înainte să se judece o altă cale extraordinară de atac. Mâine, 14.02.2013, pe rolul Curţii de Apel Craiova se va judeca cererea de revizuire formulată de Asociaţia Uztel împotriva deciziei nr. 1339 din 18.12.2012 pronunţată de aceeaşi instanţă, prin care a fost confirmat planul de reorganizare al debitoarei Uztel, cu păstrarea conducerii la consorţiul de administratori judiciari”, precizează Remus Borza, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în data de 5 februarie 2013, Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare judecătorului sindic şi nu a anulat vreo hotărâre judecătorească privind onorariul consorţiului şi nici nu a dispus restituirea unor sume încasate cu titlu de onorariu.

„Onorariul administratorilor judiciari este confirmat în mod definitiv şi irevocabil prin Încheierea din data de 30 iunie 2011 pronunţată de Tribunalul Prahova în dosarul 4732/105/2010 în baza Hotărârii Adunării Creditorilor din data de 24 mai 2011, prin care a fost desemnat consorţiul de administratori judiciari. Astfel, prin Hotărârea Adunării Creditorilor din data de 24 mai 2011, creditorii debitoarei Uztel SA, reprezentând 70,99% din masa credală, au decis desemnarea în cauză a celui de al doilea administrator judiciar, Euro Insol SPRL. Totodată, cu o majoritate de 77,92%, creditorii au decis, în cadrul aceleiaşi adunări, acordarea unui onorariu de 3% din sumele încasate de debitoare consorţiului de administratori judiciari”, se menţionează în comunicatul lui Remus Borza.

În context, acesta atrage atenţia asupra faptului că judecătorul sindic a luat act de Hotărârea Adunării Creditorilor, prin Încheierea irevocabilă din data de 25 mai 2011, şi a confirmat consorţiul de administratori judiciari şi onorariul acestora prin Încheierea irevocabilă din 30 iunie 2011.

„Aceste încheieri sunt în prezent definitive şi irevocabile şi nu au fost supuse niciunei căi de atac”, afirmă avocatul.

În plus, Hotărârea Adunării Creditorilor din data de 24 mai 2011 a fost menţinută expres şi de Curtea de Apel Craiova.

Conform avocatului, onorariul consorţiului de administratori judiciari este acela prevăzut în Hotărârea Adunării Creditorilor din data de 12 iulie 2012 prin care a fost aprobat planul de reorganizare propus de debitoare prin administrator special, şi această hotărâre fiind validată de instanţa de judecată sub toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte onorariul consorţiului de administratori judiciari, printr-o sentinţă civilă prin care a fost confirmat planul de reorganizare propus de debitoare prin administrator special. Această sentinţă civilă a fost menţinută de Curtea de Apel Craiova prin respingerea recursului formulat de Asociaţia Uztel. Împotriva acestei decizii, Asociaţia Uztel a formulat cerere de revizuire, primul termen de judecată fiind fixat pe 14 februarie 2013.

Potrivit unui comunicat al Asociaţia ‘Uztel’ Ploieşti, remis miercuri AGERPRES, avocatul Remus Borza va trebui să restituie Uztel circa 500.000 de euro, sumă reprezentând onorariul încasat din data de 22 septembrie 2011 până în prezent pentru ‘administrarea ilegală a societăţii’.

Asociaţia ‘Uztel’ Ploieşti, acţionarul majoritar al SC Uztel SA, a afirmat că a câştigat în mod irevocabil procesul prin care a contestat practica abuzivă a administratorului judiciar Remus Borza în privinţa comisioanelor încasate. Pe data de 5 februarie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul prin care comisionul de 3% e declarat nul de drept şi a cerut restituirea banilor cuveniţi ilegal.

‘În momentul de faţă, Uztel SA este în proces de reorganizare, după ce şi-a declarat insolvenţa în 2010. Societatea este administrată, în mod ilegal, de un consorţiu de administratori judiciari, format din Euroinsol Consulting SPRL Ploieşti, prin Alina Maer, şi Euro Insol SPRL Bucureşti, prin Remus Borza. Conform Legii Insolvenţei (85/2006) şi Planului de Reorganizare aprobat de Judecătorul Sindic, administrarea şi conducerea societăţii revin administratorului special, iar administratorul judiciar are doar rolul de supraveghere. Administratorii judiciari îşi bazează poziţia numai pe o presupusă modificare a planului de reorganizare dintr-o Adunare Generală a Creditorilor, când s-a acţionat împotriva procedurilor şi legilor de organizare a unor astfel de adunări. Aceasta situaţie face obiectul unor procese care sunt încă pe rol’, se menţionează în comunicatul Asociaţiei.

Pe 6 septembrie 2010, Tribunalul Prahova a decis deschiderea procedurii generale a insolvenţei privind debitoarea Uztel, la cererea acţionarilor societăţii, pe fondul unei lipse acute de comenzi şi de lichidităţi. La data deschiderii procedurii, în conturile societăţii erau 2 300 de euro, 1.800 de dolari şi 10.000 de lei, societatea înregistrând pierderi de peste 3,4 milioane de euro şi salarii neplătite celor 700 de muncitori pe ultimele 5 luni.

Conform lui Remus Borza, Uztel a încheiat, sub conducerea consorţiului de administratori judiciari, anul 2011 cu un profit de 1,3 milioane de euro şi depozite în bănci de peste 7 milioane de euro.

„(…) şi în 2012 Uztel a raportat un profit de aproape un milion de euro, iar, dacă ar fi exportat în decembrie o comandă în Venezuela, profitul ar fi fost de 2,5 milioane de euro. Din cauza problemelor interne din această ţară, Uztel a oprit la export comenzile lansate de Wood Venezuela. În prezent, Uztel SA nu înregistrează nicio datorie faţă de bugete sau furnizori, are lichidităţi în conturi de aproape 7 milioane de euro, iar din ianuarie 2013 acţiunile Uztel au fost reluate la tranzacţionare pe BVB, după 33 de luni de suspendare”, se mai afirmă în comunicatul lui Remus Borza.

Uztel are 110 ani vechime pe piaţa de utilaje petroliere, fiind privatizată în 2004. Asociaţia ‘Uztel’ Ploieşti este acţionarul majoritar al societăţii, cu un pachet de 83,84%.

Te-ar mai putea interesa și
Joe Biden a scos Cuba din lista statelor care susțin terorismul
Joe Biden a scos Cuba din lista statelor care susțin terorismul
Președintele american încă în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile purtate sub egida Bisericii......
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Costul incendiilor care au devastat mari părţi din Los Angeles continuă să crească, cele mai recente estimări indicând ...
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 – date INS
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 – date INS
Producţia industrială a scăzut, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu 1,8% ca serie ...
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Czeke Attila, ministrul Dezvoltării susține că noul cod al urbanismului va simplifica obținerea autorizațiilor de construcție
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ...